Наш Хмельницький

Хмельницький музей героїв під відкритим небом

Головна вулиця Хмельницького на чотири дні перетворилась на незвичайний вуличний музей: тут відкрилась тематична інсталяція «Вони загинули за Україну». На земляків дивилися з великих фотопортретів 158 Героїв Небесної Сотні та російсько-української війни.

Вуличні світлини, кожна розміром 2х2 м, розміщені послідовно: від першого до останнього полеглого. Їхні обличчя ми добре пам’ятаємо, адже прощалися з героями на нашому майдані Незалежності. Відкриває вуличну галерею пам’яті хмельницька лікарка Людмила Шеремет, з когорти Героїв Небесної Сотні. Пані Людмила померла 22 лютого 2014 року внаслідок важкого поранення в голову під час мітингу під стінами обласного управління СБУ. Поряд портрет Артема Мазура. Під час сутичок у столичному Маріїнському парку 26-річний хмельничанин отримав важкі травми, був побитий ”беркутівцями” та ”тітушками”, впав у кому. А 3 березня 2014 року його серце зупинилося. Артем – також Герой Небесної Сотні.

”Важливо, аби кожен українець розумів, що ці люди поклали на вівтар свободи найдорожче – своє життя, – сказав під час відкриття вуличної виставки секретар Хмельницької міської ради, учасник Революції Гідності, Віталій Діденко. – І тому ми повинні їх пам’ятати завжди, розповідати про них нашим дітям, бо смерть героїв ніколи не буває даремною”.

”Там 107 Героїв Небесної Сотні, їх світлини, це повний їх перелік на основі відкритих даних, – розповів заступник Хмельницького міського голови, учасник Революції Гідності Микола Ваврищук. – Ну й, звичайно, до цього переліку ми додали й героїв хмельничан, що полягли у роки війни, яка стала продовженням Революції Гідності. І в цьому пантеоні героїв, наших земляків – також почесні громадяни Хмельницького, які віддали життя у боротьбі за Україну і поховані на алеї Слави в Хмельницькому. І найважливіше, що ми можемо в такі дні робити – це берегти пам’ять про наших героїв, нагадувати, якою ціною дістається нам свобода і чому ми повинні її захищати. Маємо бути завжди вдячними їм за те, що вони зробили для України, для кожного з нас, і показали всім нам, що Україну маємо захищати і любити”.

”Історія не знає умовного способу, але якби у ті дні українське суспільство не вийшло на Майдан, доля України могла б скластися зовсім інакше, як у нинішній Білорусі чи Росії ”, – підкреслив директор гімназії №1 ім. В. КрасицькоСвятослав Ратушняк.

Вулична інсталяція, присвячена Революції Гідності, вперше розгорнута в Хмельницькому, і знайшла відгук у серцях людей: хмельничани несли до світлин квіти та запалені свічки.

Вікторія КАТРИЧ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *