Наш Хмельницький

Хмельницький: “битва” з пластиком триває

Протягом екологічного двотижневого марафону ” Здай на переробку пакет пакетів”, який тривав у Хмельницькому з 7 по 15, хмельничани здали на переробку 120 кілограмів поліетилену, задля чого в місті було розміщено 12 додаткових локацій з сміттєвими контейнерами.

В Хмельницькому в 2018 році, ще задовго до постанови кабміну щодо обмежень на обіг пластикових пакетів у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг, виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення “Про використання поліетиленових пакетів в об’єктах торговельної мережі та на ринках міста Хмельницького”. Вже тоді до рекомендацій дослухалось кілька великих торговельних мереж міста, а також підприємці ринків міста. Покупцям замість поліетиленових пакетів почали пропонувати пакети, які містять біорозкладну добавку і при утилізації повністю розкладаються та не шкодять довкіллю, а також багаторазові торбини. Цього року, Хмельницький навчальний центр поводження з відходами «Гуфі-центр» оголосив екологічну акцію «14 днів до життя без пакетів». Марафон тривав з 7 до 15 лютого. До нього долучилось чимало свідомих містян і за два тижні на переробку вони здали понад 120 кг поліетилену. Задля цього в місті було облаштовано 12 локацій зі спеціальними контейнерами. Найактивніші учасники акції невдовзі отримають гарні подарунки, які допоможуть їм швидше перейти на екологічно дружнє пакування.

Наразі зібрапні поліетиленові пакетиз центру управління відходами відправлять на переробку до Черкас. В офісі «Розумне довкілля. Хмельницький» кажуть, офіційно акція завершилась, але контейнери для збору пакетів стоятимуть у 10 локаціях міста ще впродовж місяця.

Довідково: Бізнес з виробництва пакетів з пластику зародився в Америці ще у 50-х роках минулого сторіччя. Коли в 1977 році прозорі одноразові мішечки з’явилися в українських супермаркетах, то було свого роду ноу-хау, а з часом — справжнім лихом нашого часу. Адже в їх виробництві використовується свинець, який є надзвичайно токсичним матеріалом. Потрапляючи в організм людини, він спричиняє розвиток багатьох захворювань. Окрім цього під час розпаду мікрочастинки пластикових пакетів потрапляють в ґрунт, несучи отруту для рослин. Відтак більшість країн почали вводити обмеження або заборону на їх використання. Бій поліетиленовим мішечкам оголосили й в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *