Без категорії

Вишита краса, присвячена Лесі

В експозиційній залі музею історії міста з 10 лютого діє мистецька виставка вишитих полотен хмельницької майстрині Ніни Гончарук “Красо України, Подолля!”. У колекції, присвяченій річниці від дня народження Лесі Українки (25 лютого), представлено 42 роботи.
Леся Українка — улюблена поетеса пані Ніни, і своє захоплення рідним краєм, якому присвячує сотні робіт, хмельничанка присвятила 151-й річниці від дня народження Лесі, яка оспівала наше Поділля у своїй поезії.

Володарка звання “Золота голка України”, заслужена майстриня народної творчості, Ніна Гончарук працює у власній техніці. Вона не просто творить з допомогою голки та ниток. Без попередніх ескізів та замальовок, Ніна Іванівна малює свої сюжети на полотні. Ця об’ємне багатошарове вишивання не схоже на інші техніки. Це авторський винахід вишивальниці.
“Я маю патент на свій винахід “Живопис голкою”. В Україні такого немає. Це багатошарова вишивка, я працюю як художник”, — розповідає мисткиня.

До речі, її ім’я занесено до Національного реєстру “Рекорди України.
У списку вишивальниці 277 виставок, з них 90 — персональні. Мисткиня каже, своїми картинами прославляє Україну та Хмельниччину. Ще один її рекорд: 110 картин на тему Шевченкіани. А ось виставку подільських мотивів: краєвиди, історичні пам’ятки, портрети, квіти, птахи — жінка нині присвятила Лесі,Українці, яку любить з дитинства.
Вісім років тому в Хмельницькому відкрили світлицю-музей творчості Ніни Гончарук, де зібрана велика частина робіт майстрині. Відвідують її хмельничани, українські та закордонні делегації. Також у своїй світлиці вишивальниця проводить майстер-класи для усіх, хто хоче вивчити, перейняти її унікальний стиль.

Вікторія Катрич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *