Без категорії

Прорив у лікуванні раку

У Хмельницькому обласному протипухлинному центрі встановили обладнання нового покоління — лінійний прискорювач “Halcyon” від американської компанії “Varion Medical Systems Inc”. Він дозволить на найвищому рівні проводити променеву терапію для онкологічних хворих. Це шостий в Україні апарат такого типу. Його вартість 60 мільйонів гривень.

Україна сьогодні в лідерах європейських країн за смертністю від раку. Щороку онкологію виявляють у майже 150 тисяч людей, 90 тисяч з яких помирає. Одна з причин — відсутність “розумної” техніки для проведення променевої терапії — основного методу лікування раку.
Торік з ініціативи депутата обласної ради від фракції “Команда Симчишина” Юрія Смаля було прийняте рішення про виділення з обласного бюджету коштів на придбання для Хмельницького протипухлинного центру сучасного лінійного прискорювача. Саме це високоточне обладнання здатне ефективно проводити променеву терапію на найвищому рівні з мінімальними ускладненнями для організму пацієнта. Спільними зусиллями проєкт вдалося реалізувати: 33 мільйони було спрямовано з обласного бюджету, ще 27 — інвестиції протипухлинного центру. Торік завершилися усі підготовчі роботи, зокрема виготовлена проєктно-кошторисна документація та проведена реконструкція бункера для встановлення лінійного прискорювача.
4 лютого нове обладнання презентували в медзакладі. Відтак лінійний прискорювач замінив гамма-терапевтичну систему Тheratron з радіооактивним джерелом ізотопа кобальт-60. За словами директора Хмельницького обласного протипухлинного центру В’ячеслава Мороза, кобальтові апарати не лише застарілі, а мають ряд недоліків. Головний з них — опромінення не лише злоякісних пухлин, а й сусідніх здорових тканин та органів. За допомогою ж лінійного прискорювача опромінювання відбувається тільки на уражену ділянку із захистом здорової тканини, і це величезний прорив у лікуванні раку.
“Реалізувати цей проєкт було надважливо для нас, адже лінійний прискорювач — це безпека, це точність та мінімум ускладнень для організму пацієнта та, безумовно, ефективність. Окрім цього, досі окремою проблемою було лікування з допомогою променевої терапії онкологічних захворювань у дітей, у зв’язку з дуже малими об’ємами пухлин, які потрібно піддавати цілеспрямованому лікуванню. Тепер на новому обладнанні щоденно зможуть проходити сеанси опромінення до 60 пацієнтів, а це 1500-1800 мешканців хмельницького регіону щороку, в тому числі й діти, які потребують такого лікування. ­При цьому сама процедура триває всього 6 секунд (на старому обладнанні займала 40 хвилин)”, — зазначив перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук.
Лінійний прискорювач запрацює, щойно заклад отримає дозвіл Державної інспекції ядерного регулювання України. Пацієнти, які матимуть направлення, курс лікування проходитимуть за кошти Національної служби здоров’я України.
“Для тих, хто його не має, — каже директор центру В’ячеслав Мороз, — розробили калькуляцію послуги”.
Наразі, в Україні таких прискорювачів всього 20, з них лише 7 — у державних клініках, решта — в приватних.

Євген Ковтун

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *