Без категорії

Захист від насилля

Нещодавно в одному з сіл Хмельницької територіальної громади відкрили притулок для жертв домашнього насильства. Тут можуть перебувати жінки та діти до трьох місяців. За словами директора Хмельницького міського центру соціального обслуговування Дмитра Старцуна, за потреби період перебування в притулку потерпілих може збільшитися до шести місяців. Одночасно зможуть прийняти до десяти жертв домашнього насилля.

У прихистку облаштовано три спальні кімнати, кухню, санвузол та кабінет психолога. Приміщення адаптували до потреб людей з обмеженими можливостями. Для немовлят придбано колиску, пеленальний і годувальний столи. Під притулок переформатували занедбане приміщення, капітально його відремонтували, замінили мережі, закупили нову техніку, меблі, посуд, усе необхідне. На подвір’ї облаштовано дитячий майданчик.

Створили притулок за рахунок субвенцій із державного бюджету, в цьому стали першими в Україні. Як зазначив міський голова Олександр Симчишин, вартість проєкту — два з половиною мільйони гривень. У його рамках створено й мобільну бригаду для реагування на виклики потерпілих. Придбано бригадний автомобіль. Бригада з трьох осіб працює вже місяць, за цей час здійснила 25 виїздів. Загалом у притулку працюватиме дев’ять спеціалістів.

Жінки, які потребують прихистку, можуть звернутися до поліції або за номером телефону 15-80. Наступного року з’явиться ще один номер.

“На виклик по домашньому насиллю першою виїжджають поліціянти, які потім повідомляють працівників мобільної бригади притулку. Проаналізувавши ситуацію, члени бригади можуть забрати потерпілих. Спершу вони знаходитимуться в кризових кімнатах (до трьох днів), поки проходитимуть медогляд, заповнюватимуть документи. Лише по завершенні цих процедур людина потрапить у притулок”, — розповідає заступник начальника сектору з протидії домашньому насильству районного управління поліції Віталій Наглій.

“Якщо створили притулок державним коштом, то утримуватимемо його коштом територіальної громади. За попередніми підрахунками — це один мільйон двісті тисяч гривень на рік. Ці кошти підуть на заробітну плату працівникам, оплату енергоносіїв, паливно-мастильні матеріали тощо”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *