Без категорії

Ділилися досвідом енергозбереження

У міському Центрі енергоефективності відбувся семінар для керівників громад Хмельницької області “Енергозбереження — нагальна проблема сьогодення. Виклики та можливості”.

Досвідом енергозбереження з учасниками семінару ділилися міський голова Олександр Симчишин та перший заступник голови Хмельницької облради Володимир Гончарук. Насамперед міський голова ознайомив керівників громад з новим Законом України “Про енергетичну ефективність”, який набрав чинності від 13 листопада цього року. Згідно із законом, обов’язковою умовою отримання державної підтримки на впровадження енергоефективних засобів органами місцевого самоврядування є рішення про впровадження енергетичного менеджменту.
Аби держава в наступному році профінансувала енергоефективність на місцях, має бути чітка система менеджменту. Як зазначив Володимир Гончарук, передовсім потрібні кваліфіковані працівники. Серед сучасних вимог до енергоменеджерів — забезпечення фахівця комп’ютеризованим робочим місцем із доступом до мережі Інтернет, щоденні моніторинг показників лічильників і звітність про постачання енергоресурсів.
Для Хмельницької тергромади це не новація. Адже Хмельницький ще до державних програм визначив енергоефективність пріоритетом для розвитку.
“Наше місто має низку успішних проєктів у цьому напрямі. Це і термомодернізація багатоквартирного житлового фонду, і модернізація систем зовнішнього освітлення, модернізація наших теплопостачальних підприємств, термомодернізація бюджетних установ, яка дозволяє щоденно контролювати споживання енергоносіїв і т. д. Загалом за останні роки загальна вартість всіх проєктів понад 715 млн грн. Економія газу — майже 6 млн куб, електроенергії — майже 18 млн кВт. В коштах це десятки і навіть сотні мільйонів гривень”, — зазначив Олександр Симчишин.
Відтак міський голова поділився з учасниками семінару досвідом щодо використання грантових коштів, розповів, як залучаються кошти міжнародних партнерів, як працює місто з ESCO контрактами та покращує систему енергозбереження без бюджетних коштів. До прикладу, в 2018 році місто підписало перший ESCO контракт на встановлення п’яти індивідуальних теплових пунктів у п’яти школах міста. Наступного року Хмельницький стане першим містом, яке підпише ESCO контракт щодо зовнішнього освітлення. Це дасть змогу вдвічі зменшити витрати на використання електроенергії. В рамках заходу його учасники відвідали теплопостачальні підприємства, бюджетні установи, багатоповерхівки.
Олександр Симчишин висловив впевненість, що знання, які керівники громад отримали під час семінару, допоможуть їм зробити свої громади енергоефективнішими. Міський голова закликав очільників громад області до співпраці.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *