Без категорії

Бюджет громади: виклики, можливості та перспектива

Понад 20 питань розглянули члени виконавчого комітету Хмельницької міськради на позачерговому засіданні виконкому, яке відбулося 3 грудня.

Одне з головних питань, винесених на позачергове засідання виконкому, стосувалось тарифів на гарячу воду та опалення. Для населення вони залишаться на рівні минулого року — теплопостачальники пообіцяли не підвищувати ціну.
“Незважаючи на те, що Національна комісія підняла тариф для населення, ми вирішили зобов’язати наші комунальні підприємства застосувати тариф минулого року, зважаючи на кризову ситуацію, яка є в країні,” — прокоментував рішення влади міський голова Олександр Симчишин.
Не менш важливе питання, яке напряму пов’язане зі здорожчанням ціни на газ, — зміни до бюджету 2021. З 23-х мільйонів, які будуть в казні тергромади внаслідок перевиконання бюджету за листопад-грудень, 18 мільйонів буде виділено двом теплопостачальникам: КП “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-західні тепломережі”. Ще три мільйони отримає дитяча лікарня на продовження будівництва відділення невідкладних станів.
Окрім цих ключових питань, які будуть винесені на розгляд грудневої сесії, депутати розглянуть й проєкт бюджету на наступний рік.
Як зазначив міський голова, він буде найгіршим за останні сім років. І якщо бюджет 2021-го постраждав за рахунок централізації, яка прийшла на зміну децентралізації, бо ж таки значну частину з міських бюджетів забирали до державного, то бюджет 2022-го також страждатиме від політики держави, оскільки уряд не просто самоусунувся від вирішення тарифних проблем через зростаючі ціни на газ, а й переклав їх на плечі людей та місцевих бюджетів.
“Бюджет у частині розвитку капітальних видатків, ремонтів, будівництва є гіршим, ніж був бюджет 2021. Звичайно, ми в рівній частині забезпечуємо усі галузі: житлово-комунальні господарства, освіту, медицину, соціальний захист, капітальне будівництво, але ті потреби, які подавали розпорядники коштів, і ті потреби, які є в реальності, вони набагато більші, в 5-7 разів по окремих галузях, ніж ми наразі зможемо забезпечити”, — сказав міський голова.
На розгляд сесії буде винесена й програма економічного та соціального розвитку на 2022-й рік, за яку одностайно проголосували члени виконкому. За словами начальниці управління економіки міськради Оксани Новодон, пріоритетним стане агропромисловий сектор.
Ще одна програма, яку винесуть на сесію, стосуватиметься розвитку освіти.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *