Без категорії

Національний тест грамотності

9 листопада, в День української
писемності та мови, вся країна долучилася до написання 21-го радіодиктанту національної єдності.

Цьогоріч свої знання української мови перевіряли за твором Юрія Андруховича “Cлідом за пам’яттю”. Це дитячі спогади письменника про парк. Сам автор назвав текст нелегким, тут використовується сучасний правопис та складні пунктуаційні випадки. Зізнається, напевно, не написав би його відмінно.
“Погоджуюся, що текст непростий. Навіть мені довелося двічі подумати, перш, ніж написати”, — каже заступницяміського департаменту освіти та науки Ольга Кшановська.
Усі хмельницькі школи активно долучилися до написання радіодиктанту національної єдності. Тестували грамотність не лише учні, а й педагоги.
У НВК №4, наприклад, радіодиктант писали усі мовники, та, за бажанням, вчителі інших предметів, учні 5-10 класів. Школярі, які були на карантині, також долучалися до написання онлайн.
“Зміст диктанту цікавий, він гарно сприймався учнями різного віку. Але виникли труднощі при написанні не тільки для дітей середніх, старших класів, а й для самих вчителів.
Зашвидко диктували текст, що утруднило темп його написання навіть для дорослих. Певні правила начитки диктантів, відповідність читання до розділових знаків порушувалися. Як наслідок, виникло дуже багато пунктуаційних помилок. Швидкий темп написання став причиною й більшої кількості, ніж зазвичай, орфографічних помилок, як написання частки “не” з дієсловами, ненаголошені “е”, “и”, спрощення в словах тощо”, — прокоментувала директор НВК №4 Олеся Прус.
Писали хмельничани диктант не тільки в школах. Охочих долучитися до дійства зібрали й у хмельницькому культурно-спортивному центрі “Плоскирів”. Усі, хто писав диктант, мусили бути вакцинованими.
“Коли писали диктанти в університеті, були й складніші тексти. Тому, сподіваюся, написав відмінно”, — зазначив хмельничанин Дмитро Костюк.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *