Без категорії

“Тінь” ціною в 180 тисяч гривень

Починаючи з минулого тижня, службовці відділу праці управління праці та соціального захисту населення міської ради відвідують виробничі цехи підприємств, що діють в межах міської територіальної громади, у бесідах з робітниками та працедавцями роз’яснюють норми законодавства про працю, а також вживають превентивних заходів щодо легалізації “тіньових” трудових відносин. Зокрема, побували в швейних цехах, розташованих на вулицях Шухевича, Заводській, Трудовій, Толстого, Чорновола, Молодіжній, Гагаріна, Трембовецької та ін.
Людям доводили до відома, що, працюючи нелегально, вони отримуватимуть мізерну пенсію та допомогу по безробіттю, а також не матимуть права на отримання лікарняних та належних коштів при втраті здоров’я у зв’язку із нещасним випадком на виробництві. Та й роботодавець, працюючи у “тіні”, також почувається невпевнено, адже ризикує втратити бізнес, якщо до нього завітають з перевіркою.
До речі, за одного неоформленого працівника та за виплату підлеглим заробітної плати “в конверті” передбачено штраф у розмірі 180 тис. грн, тому не варто ризикувати своїм бізнесом, оскільки розмір штрафу в рази більший, ніж сума податків, які необхідно сплатити протягом року за цього ж підлеглого.
Увагу роботодавців акцентують на створенні та дотриманні безпечних умов праці (освітлення, вентиляція, опалення, водопостачання і каналізація, пожежна безпека та ін.), відповідно до “Правил охорони праці для працівників швейного виробництва”, які поширюються на всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, що використовують найману працю та здійснюють діяльність, пов’язану з швейним виробництвом.
Метою заходів, що вживаються, є не накладення штрафів та притягнення роботодавців до відповідальності, а нагадування про те, що в межах міської територіальної громади трудові відносини мають бути офіційними та максимально прозорими задля успішного ведення бізнесу та гідної мотивації громадян до праці.
Відділ праці управління праці та соціального захисту населення звертається до працівників підприємств громади з проханням повідомляти про порушення роботодавцями вимог чинного законодавства про працю.

Вікторія Катрич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *