Без категорії

Фото, яке єднає

Влучно, стисло і правдиво розповідає про світ фотографія, допомагає передати мальовничість світу, різноманітність памʼяток історії, архітектури, культури, побут і життя людей. В Україні засновано щорічну виставку міжнародного салону художньої фотографії “Фотовернісаж на Покрову”.

Вона об’єднує роботи фотохудожників світу на різну тематику. Традиційно частину експонатів “Фотовернісажу на Покрову” презентують у Хмельницькому. Цьогоріч у нашому місті відкриття виставки відбулося 12 жовтня в музеї-студії фотомистецтва.
Тут представлені півсотні світлин із понад двох із половиною тисяч, які брали участь у 16-ому міжнародному фотосалоні. Учасники цьогорічного фотосалону — представники 29 країн. Серед них чимало українців і навіть хмельничанин — заслужений діяч мистецтв України Олександр Солєнцов. Дві його світлини отримали дипломи від співорганізаторів фотосалону. Вони також увійшли до експозиції в хмельницькому музеї. Перша — чорно-біла “Наречена”, яку дипломував клуб “УкрФото”. На світлині дівчина у весільній сукні, наче здіймається у повітрі на фоні загадкового пейзажу. Друге дипломоване фото хмельничанина — “Під гілками старої яблуні”. Його відзначив клуб “Простір фото”. Світлина також чорно-біла. Над хрестами старого кладовища схиляються віти розлогої давньої яблуні. Світлина нагадує про плин часу.
У хмельницьку експозицію “Фотовернісажу на Покрову” відібрано більшість світлин вітчизняних авторів. Їхня творчість про рідне: українські пейзажі, історичні пам’ятки, люди. Цьогорічна експозиція відзначається великою кількістю портретів. Фото, де старенька з коровою, наче негласний символ України. Зарубіжні майстри також представили багато влучних портретів представників різних країн та континентів.
Особлива тема “Фотовернісажу на Покрову” — природа. Краєвиди диких місцин, тварин, рослин та стихій закликають людство до збереження скарбів природи.
А переможцем цьогорічного міжнародного фотосалону, володарем гран-грі конкурсу став полтавчанин Костянтин Бобрищев. Він отримав символічну нагороду від журі – статуетку “Птах, що летить”. Із його чорно-білої світлини мудрим поглядом дивиться на світ “Cтарий музикант” із скрипкою.
“Ви маєте це бачити! Фотографія нас знайомить, об’єднує, збуджує, зміцнює, а все, що сприяє культурно-мистецькому розвитку – працює проти війни!”, – стверджує організатор міжнародного салону, рівненський фотохудожник Олександр Харват.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *