Без категорії

Жовтневий марафон “Камерфесту”

10 жовтня в обласній філармонії стартував ХІІ міжнародний фестиваль “Хмельницький Камерфест”, який триватиме
до 25 жовтня, і вже з огляду на це стає головною
подією місяця у мистецькому житті

Але ця часова протяглість набагато довша, адже на філармонійній сцені вже 12 років “Камерфест” об’єднує митців ледь не з усіх куточків світу: від Японії, Китаю, Австралії – до європейський держав та США і Канади. У їх виконанні хмельницький глядач знайомився з різними школами та стилями виконавства, традиціями, наші серця завмирали, коли іноземці виконували перлини й нашого національного мистецтва – від народних до класичних, і таким чином розширювали межі сприйняття української культури далеко за її межами.
Ініціатор хмельницького проєкту, який став міжнародним – директор філармонії, диригент Олександр Драган, і перший фестиваль камерної музики збігся у часі з приїздом до Хмельницького молодого диригента, випускника Львівської музичної академії ім. М.Лисенка. Свій перший масштабний задум тоді Олександр Драган означив чітко: «Мрію, щоб класична музика стала духовним пріоритетом для людей… Мусить відбутися зміна поколінь, щоб люди все переосмислили. Має прийти розуміння того, що класична музика — це теж той товар, який можна буде продавати і, на який завжди знайдеться покупець. Ще одна проблема — у нас моноцентрична держава, коли все найкраще зосереджується у столиці й містах, де є потужний культурно-мистецький осередок. Це також неправильно, тому що на Заході немає такого, і високопрофесійні виконавці працюють в різних містах. І ця моноцентричність не на користь. Люди, котрі цінують і люблять класичне мистецтво, є у всій державі — від заходу до сходу. Не кожен може собі дозволити поїхати на концерт улюблених виконавців у столицю”.
Так і сталося. “Камерфест” прижився у Хмельницькому і зламав стереотип, що все найкраще відбувається лише у визнаних культурних столицях.
Цьогорічний фест також подивує глядача цікавими зустрічами з віртуозами як з-за кордону, так і вітчизняними, які ствердилися як виконавці міжнародного рівня, а також оригінальними програмами. Майже усі фестивальні програми проходять за участі наших академічного симфонічного та камерного оркестрів, які виступають разом з віртуозами міжнародного класу і за 12 фестивальних років підтвердили свій професіоналізм.
“Камерфест-2021” також відкрив симфонічний оркестр філармонії, яким керував швейцарський диригент Марко Мюллер, а програма складалася з творів композиторів Німеччини. У концерті виступив лауреат міжнародних конкурсів Тобіас Ленг (Швейцарія), який виконав концертино Ф.Давіда для тромбона з оркестром. Отож у перший день на авансцені царював загадковий тромбон. Звучали твори Мендельсона, Шумана. Кульмінаційні — “Концертіно для тромбона з оркестром”, та третя симфонія Шумана “Реймська”. Треба відзначити, що концертні програми, де володарює тромбон – рідкісні для нашого глядача. Віртуозна, вільна манера виконання Тобіаса Ленга зачарувала глядачів, і, окрилений такою щирою реакцію, на “біс” тромбоніст виконав власну композицію. А майстер клас гри на тромбоні Тобіас провів для усіх охочих в суботу, 9 жовтня, в органній залі ім. В.Сліпака.
А ось диригент Марко Мюллер добре відомий хмельничанам: талановитий швейцарець, який працює з оркестрами кількох країн, уже понад вісім років співпрацює з нашим оркестром, і це вже його третій “Камерфест”. Він навіть зізнався, що “…Хмельницький дуже активне місто, де цікава культура, смачна кухня та фантастична музика”. М.Мюллер також чудово володіє тромбоном, виступав в різних оркестрах світу, член міжнародної оркестрової академії, навчався в США та країнах Європи.
11 жовтня шанувальників класичної гітари збирав у залі угорський виконавець українського походження, гітарист, композитор Михайло Вігула, який напередодні дав майстер клас гри на гітарі, а ввечері свою програму сучасної інтерпретації класики дарував глядачам романтичний гурт “ГітАрія” (Угорщина, м. Мікшольц).
У програмі середи, 13 жовтня, уже знайомий хмельничанам за попередніми концертами піаніст віртуоз (Україна — Швейцарія), лауреат міжнародних конкурсів Андрій Драган блискуче виконував твори Моцарта і Шуберта.
Художній керівник академічного симфонічного оркестру філармонії, музикант віртуоз Тарас Малик, учасник всіх фестивалів, підкреслив: цьогоріч вдалось зібрати багато відомих музикантів, в тому числі українських: “Це буде концерт нашої землячки, композиторки, піаністки заслуженої артистки України Ірини Алексійчук.” Виступлять Київський квартет саксофоністів, видатний піаніст і наш земляк Юрій Кот та інші зірки класичної світової сцени.
Концерт-закриття відбудеться 25 жовтня. Оркестром диригуватиме Олександр Драган, солісткою виступить відома українська гобоїстка Уляна Макеєва (Львів). Сьогодні, 14 жовтня, до Дня захисників України “Камерфест” показує геніальну класику — оперу “Запорожець за Дунаєм”, з якою хмельничани гастролювали в Україні за кордоном.
Попереду фестиваль запропонує нам ще чимало мистецької насолоди. І саме такі одухотворені, високі миті переконують, що багато речей, які створюють для нас проблеми, насправді, тимчасові, а мистецтво, музика —вічні і неперебутні. Тож про родзинки “Камерфесту” — у наступному числі газети.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *