Без категорії

Економія має бути економною

В Україні до початку опалювального сезону перерахують розміри субсидій. Зокрема, сума допомоги буде залежати не тільки від доходу сім’ї, а й від норм споживання води, електроенергії та газу.

Норма споживання газу
• На газову плиту (приготування їжі) — 3,3, куб. м в місяць на людину.
• На газову плиту за відсутності гарячої води й газового водонагрівача (приготування їжі та нагрівання води) — 5,4 куб. м.
• На газову плиту та водонагрівач — 10,5 куб. м.
• Однак, якщо в людини встановлено газове опалення, норма розраховується з огляду на площу приміщення — 4 куб. м на 1 кв. м.
Норми споживання води
• Постачання холодної води, якщо є гаряча, — 2 куб. м на людину.
• Холодна вода, якщо немає гарячої, — 3,6 куб. м.
• Постачання гарячої води — 1,6 куб. м.
• Водовідведення — 3,6 куб. м.
Норми споживання
електроенергії
• За відсутності електроплити — 100 кВт/год на людину в місяць, додатково ще 30 кВт/год на кожного члена сім’ї; в сумі не більш, ніж 220 кВт/год;
• У будинку з електроплитою — 110 кВт/год на людину, +30 кВт/год на кожного додаткового члена сім’ї; в сумі не більш, ніж 230 кВт/год;
• За наявності електроплити без гарячої води — 30 кВт/год на людину, +30 кВт/год на кожного додаткового члена сім’ї; в сумі не більш, ніж 250 кВт/год.
• За наявності електричного опалення норма буде 30 кВт/год на 1 кв. м площі.
Тож, якщо хочете отримати субсидію, потрібно вчитися жити економно. Приміром, щоб не перевищити ліміт на гарячу воду, можна наповнити ванну і митися по черзі: спочатку діти, а потім дорослі. Далі цією водою можна помити підлогу, взуття, а якщо залишиться, промити унітаз. Хто звик зранку приймати душ, доведеться відмовитись. А якщо ви користуєтесь пральною машиною, то зекономите на гарячій воді, проте перевищите ліміт на електроенергію.
Щодо посуду, то його можна мити й холодною водою з застосуванням миючого засобу. А краще використовувати одноразовий посуд. Бажано відмовитись від мікрохвильовки, електрочайника, ну і, звісно, від усяких сучасних електроприладів: пароварки, грильниці і т. д. А ще забути про пиріжки, тортики, кексики і все те, що випікається. За можливості, потрібно купити економні унітази, які мають бачки з роздільними кнопками для зливу води. Втім, якщо ви впродовж дня зливатимете воду в туалеті 10 разів, зможете вкластися у ліміт на водовідведення. В іншому випадку, будете використовувати воду для зливу, яка залишилася від сімейного купелю. І на завершення ще одна порада: менше часу вдома — менші й витрати на комірне. Але якщо серйозно, то економити на комунальних не лише можна, а й потрібно. В нашому місті є багато програм, які дозволяють це робити без крайнощів.
Втім на розмір субсидій впливатиме й дохід сім’ї. Чим він вищий, тим більший відсоток так званого обов’язкового платежу. Відповідно право на субсидію матимуть сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більша від визначеного для них обов’язкового платежу. Принаймні, кожен може порахувати середньомісячний сукупний дохід і дізнатися, отримаєте ви субсидію чи ні. Робиться це так:
P середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства і визначається середньомісячний дохід на одну особу;
P дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2021 складає 2189 грн.);
P отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.
Після цього розраховується розмір обов’язкової частини платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.
Нагадаємо, Кабінет міністрів буде просити Верховну Раду внести зміни до державного бюджету на 2021 рік, оскільки на житлові субсидії бракує ще 12 млрд гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *