Без категорії

У Хмельницькій громаді стартували Дні сталої енергії

З 5 жовтня у міській територіальній громаді розпочалися Дні сталої енергії, які відбуваються під гаслом: “Енергоефективність та адаптація до змін клімату”. Захід є традиційним і в місті проходить уже шостий рік поспіль. Цього року до нього долучилися села, які приєдналися до міської громади.

Впродовж тижня Хмельницький стане своєрідним інформаційним центром для тих, хто прагне дізнатися про сучасні способи ефективного використання енергії.
Місцева влада, містяни, виробники та постачальники енергозберігаючого обладнання, загальноосвітні школи, дошкільні навчальні заклади об’єднаються з метою підвищення обізнаності у сфері енергоефективності та збереження енергетичних ресурсів. Учасники заходів ділитимуться досвідом, напрацюваннями та ідеями, які дозволяють заощаджувати ресурси.
“У 2015 році Хмельницький підтримав європейську ініціативу, Угоду мерів, взявши на себе зобов’язання до 2025 року зменшити споживання енергетичних ресурсів та скоротити викиди СО2 щонайменше на 25% шляхом впровадження енергоефективних проєктів. Це питання є досить актуальним не лише для міста, України, а й усього світу.
Як результат плідної роботи, в Хмельницькому, а тепер уже в об᾽єднаній громаді, реалізовано 76 проєктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, зовнішнього освітлення, транспорту, житлово-комунального господарства, поводження з відходами (встановлення біогазової установки), на сотні мільйонів гривень. Запроваджено систему енергетичного менеджменту.
Яскравими прикладами впровадження енергоефективності в громаді є підписання Угоди з ЄБРР, яка передбачає придбання 50 нових тролейбусів, екологічного виду транспорту, та відкриття Центру поводження з відходами, — зазначив заступник міського голови Микола Ваврищук. — Бути енергоефективним у теперішній час — це необхідність не лише для підприємств, міста, держави. Це завдання для кожного будинку, квартири, а також виклик для усіх громадян.
Хмельницький був і є взірцем для багатьох міст України в плані енергоефективності. В місті з 2017 року працює Центр енергоефективності, в якому можна отримати багато корисної інформації. Тут підкажуть, як стати ефективнішим у використанні енергії. Відтепер до тієї роботи, яка проводиться в місті у напрямку енергоефективності, ми будемо залучати і села, які приєдналися до нього”.
Під час першого заходу, який відбувся в рамках Днів сталої енергії в Центрі енергоефективності (Кам’янецька, 54), питання щодо впровадження енергоефективних заходів, зменшення споживання енергоресурсів, адаптації до змін клімату на рівні новоствореної міської територіальної громади обговорювалися зі старостами та представниками старостинських округів.
Водночас фахівці центру ознайомили сільських чиновників з постійно діючою виставкою енергоефективного обладнання та технологій. Йшла мова й про необхідність змінювати поведінку користувачів, проводити роз’яснювальну роботу, впроваджувати енергозберігаючі технології, зокрема в будівлях. Для більш ефективної роботи старостам рекомендували визначити у своєму старостинському окрузі відповідальних за енергоменеджмент.
Дні сталої енергії — це дієвий посіб інформування усіх мешканців Хмельницької міської територіальної громади про важливість зусиль кожної людини для подолання енергетичної та екологічної загроз. Водночас, це стимул до зниження споживання енергетичних ресурсів, впровадження заходів з підвищення енергоефективності.

Євген Ковтун

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *