Без категорії

Нові схеми крадіжок із банківської картки

Хмельничани продовжують потрапляти на гачок шахраїв і втрачають чималі суми грошей, які через їхню ж легковажність зникають з банківських карток. Це трапляється з різних причин. Одні, зайняті якоюсь справою, не здатні швидко переключитись на зміст розмови з “представником” банку, інші, почувши ввічливе звертання у слухавці, навіть не сумніваються, що з ними розмовляють аферисти. Так, на цьому тижні до поліції Хмельницької області надійшло 4 заяви від громадян, які стали жертвами шахраїв, позбувшись понад 200 тисяч гривень, повідомляють правоохоронці.
Одна з жертв — мешканка Кам’янця-Подільського. До неї зателефонував чоловік, який представився працівником банку. Під приводом підвищення ступеня захисту її депозиту псевдобанкір ввів жінку в оману та заволодів її коштами в сумі 186 920 гривень. Інший клієнт банку, житель села Шаровечка Хмельницького району, почувши, що його банківська картка заблокована, щоб її розблокували видав на-гора всі реквізити. В результаті з картки зникло понад 24 тисячі гривень. Відтак правоохоронці вкотре наголошують: працівники банків ніколи не проводять маніпуляцій з рахунками дистанційно. Для цього потрібна присутність особи і письмові підтвердження та згода. Тому закликають клієнтів банків не вестися на телефонні дзвінки або, поклавши слухавку, зателефонувати до банку і уточнити інформацію.
Втім, сьогодні телефонні шахраї придумали вже нову схему, за допомогою якої знімають гроші з банківських рахунків, навіть не запитуючи ні PIN-код, ні CVV-код. Шахрай каже про заблоковану вашу картку і просить назвати повний її номер для перевірки інформації, а також два номери, на які ви телефонуєте найчастіше. І більше абсолютно нічого, навіть для конспірації не вимагає називати кодове слово, приміром, дівоче прізвище вашої матері. У такий спосіб шахрай просто краде ваш номер телефону. Адже номер картки і два номери телефону — це саме те, що вимагають мобільні оператори, щоб поновити вашу SIM-картку, коли ви, приміром, загубили телефон. Далі все йде, як по маслу. Маючи номер банківської карти і номер телефону з дубліката SIM-карти, аферисти отримують повний доступ до фінансів.
І вже за номером картки далі відбуваються або в інтернеті якісь операції і SMS-підтвердження приходить, або для заходження в інтернет-банкінг, де змінюється в подальшому номер телефона і пароль. Ошуканий зрозуміє це лише тоді, коли на його банківській картці не залишиться жодної копійки. І лише тоді починає телефонувати на “гарячу лінію” банку, і несе заяву в поліцію. Цього всього може не трапитись, якщо люди будуть обачні.

Віртуальне авто

Слідчі Шепетівського райуправління поліції розслідують обставини шахрайства, жертва якого перерахувала зловмисникам 286 тисяч гривень.

Поліцейські з’ясували, що потерпіла натрапила на оголошення про продаж автомобіля “BMW X4” в одній із інтернет-спільнот. Під час спілкування в телеграмі зловмисники наполягали на передоплаті за автівку, яку нібито мали доставити з Німеччини.
Жінка двічі перераховувала кошти, втретє — відмовила. Тоді “продавці” повідомили, що купівлі-продажу авто не відбудеться, а переказані кошти вони повернуть. Втім, гроші так і не надійшли, й зв’язок з псевдопродавцями обірвався.
Потерпіла звернулась із заявою до правоохоронних органів. Наразі поліцейські встановлють особи шахраїв та принагідно закликають громадян не легковажити під час дистанційної купівлі-продажу товарів та послуг. Особливо, коли йдеться про такі значні суми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *