Без категорії

Знайомство онлайн: як не стати жертвою злочину?

Знайомством у режимі онлайн сьогодні уже нікого не здивуєш. З кожним роком все більше щасливих шлюбів беруть свій початок саме зі спілкування в мережі, яка дозволяє долати відстані та навіть мовні бар’єри. Особливо на це вплинув тривалий карантин, коли люди фізично були позбавлені можливості знайомитися в кав’ярнях, на прогулянках чи в подорожах.
Але, як кажуть, кожна палиця має два кінці. На жаль, у віртуальному світі можна знайти не лише кохання всього життя, але і стати жертвою злочинів.

Останнім часом з’являється все більше і більше інтернет-шахраїв, які грають на людських почуттях та емоціях, а їхні жертви розплачуються за це не лише розбитим серцем, а й грошима, майном, здоров’ям або й життям. Ось декілька найпоширеніших схем, які використовують зловмисники.

Подарунок з доставкою
Подарунок з доставкою — афера, яка працює вже багато років, проте на цей гачок і досі потрапляють. Зазвичай жертвами тут стають жінки. На сайті знайомств їм починає писати чоловік, найчастіше — красивий і успішний іноземець, який мріє про дружину-українку і запевняє, що саме ви ідеальна!
Роман буде розвиватися дуже швидко: через кілька днів потенційний наречений освідчиться, буде обіцяти золоті гори і запевняти, що готовий вести під вінець прямо зараз. І ось одного прекрасного дня віртуальний залицяльник повідомить, що купив вам дорогий подарунок — наприклад, телефон, ноутбук або золоті прикраси і вже відправив в Україну! Але є одна проблема: закордонний “принц” не може оплатити мито. За його словами, зробити це можуть тільки громадяни країни, у яку адресовано посилку. Тому він запропонує заплатити вам — при цьому може навіть запевнити, що потрібну суму доклав до подарунка. Далі іноземець дасть номер електронного гаманця, на який треба перекинути гроші або скаже чекати смс-повідомлення з розрахунковим рахунком. Як ви вже здогадалися, варто сплатили “доставку”, як аферист з неіснуючим подарунком та існуючим акаунтом у соціальній мережі або на сайті швидко зникне.

Небезпечна зустріч в реалі
Від онлайн-шанувальника може надійти пропозиція зустрітися в реальному житті. Проте, погоджуючись, потрібно бути особливо обережними, адже можна стати жертвою злочинця. Схем безліч, і більшість спрямовані на дівчат. Залицяльник може запропонувати покататися на машині, або, запросивши до себе, підсипати снодійне. До речі, таким прийомом користуються і жінки, а далі вже — на що вистачить фантазії…
Плануючи побачення з людиною з віртуальної мережі, ніколи не погоджуйтеся на зустріч в пустинному або віддаленому місці, а також в квартирі. Головний тривожний сигнал — коли людина не схожа на фото в анкеті. Обов’язково розкажіть про плани друзям і близьким людям — скажіть, куди йдете, і залиште контакти людини, з якою зустрічаєтеся.

Віртуальний шантаж
У його тенета найчастіше потрапляють неповнолітні. Як правило, спочатку шахрай увійде в довіру, а потім запропонує перейти до більш близьких стосунків. Наприклад, попросить відправити йому відверті фотографії або зняти відео відвертого характеру. Проте, варто це зробити, як може початися шантаж. Аферист пригрозить, що виставить відео на порносайти, відправить фото всім вашим друзям в соцмережі або розклеїть їх по району, де ви проживаєте. Бажаєте уникнути ганьби — тоді перерахуйте шантажисту гроші, але слід приготуватися, що попросять пристойну суму у декілька тисяч гривень і на цьому вимагання можуть не закінчитися.
Що ж стосується чоловіків, то вони можуть стати жертвою аферистів у дещо іншому форматі. Дівчина, з якою вони познайомились у мережі, сама стане ініціатором інтимних фото, коли ж чоловік увійде в кураж і проситиме ще більше відвертої інформації, повідомить, що вона неповнолітня і пригрозить звернутися до поліції із скаргою на розбещення, якщо їй не заплатять.
Якщо не хочете стати жертвою шантажиста, не робіть нічого, що може вас скомпрометувати. Особливо не висилайте онлайн-шанувальникам відверті фото та відео й відповідально підходьте до інформаційної безпеки.

Прохання про допомогу
Ще одна із поширених схем аферистів — це прохання про допомогу. Як правило, зловмисник, який представляється заможним іноземцем, зав’язує віртуальний роман з потенційною жертвою. Через деякий час листування в нього раптом виникають серйозні проблеми — чи то захворювання, чи пограбування його житла, чи неприємності на роботі, чи то він потрапляє в полон… Часто такі схеми використовують іноземні “військові, пілоти, інженери з будівництва мостів”. І ось вже закохана жертва, яка сидить в Україні буквально на валізах, адже ось-ось має вирушати на ПМЖ до “коханого”, звісно ж, надсилає іноземцю необхідну суму, після чого той зникає. Прикладів реалізації подібної схеми безліч, проте результат один — розбите серце та порожній гаманець.

Ризик стати жертвою торгівлі людьми
Рано чи пізно закордонний “принц” може покликати вас до себе в гості або запропонувати спільний відпочинок за кордоном. Така пропозиція може бути небезпечною пасткою. По-перше, незнайомець може виявитися, наприклад, не бізнесменом, а звичайним будівельником. І це в кращому випадку, адже після приїзду в іншу країну вас можуть навіть продати в рабство.
Після листування наречений запросить вас у гості і скине сайт авіакомпанії, на якому варто купити квитки. Якщо він впевнений, що ви проковтнули наживку, то може навіть скинути вам гроші на квитки. Але цей електронний ресурс — обманка: коли ви введете дані своєї банківської картки (номер, термін дії та ПІН-код), всі ваші заощадження одразу опиняться у зловмисника. Якщо хочете відвідати коханого, обов’язково перевірте його. По-перше, фото: зазвичай аферисти розміщують одну фотографію в поганій якості або в анкеті дуже професійний знімок, тому доцільно перевірити наявність фото в інтернеті. Якщо знайшли цей знімок на різних сайтах з різними іменами — перед вами шахрай!
Усе наведене вище — найбільш розповсюджені шахрайські схеми на дейтинг-ресурсах, але щодня схеми вдосконалюються, а кількість відкритих кримінальних проваджень лише збільшується. Це не означає, що кожен незнайомець чи незнайомка, які вас зацікавлять — потенційні злодії та шахраї. Проте під час спілкування з незнайомцем у мережі все ж варто зібрати дані про особу, яка знаходиться по іншу сторону екрану. Принаймні, дізнатися прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, район проживання, професію та місце роботи свого співрозмовника, знайти його (її) в інших соціальних мережах. Тобто необхідно впевнитись, що ця людина реальна та інформація, яку вона надала про себе, відповідає дійсності.

Інна Глега, речниця
поліції Хмельниччини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *