Без категорії

Злодій повертається до в’язниці

До шести років позбавлення волі. Такий термін Хмельницький міськрайонний суд призначив вінничанину, який обікрав в Хмельницькому шість квартир.

42-річний мешканець Вінничини — злодій з досвідом. В себе на малій батьківщині чоловік привласнював все, що “погано лежало” — від залишених у дворі велосипедів, до бензопил та дитячих візочків. А згодом “вдосконалив” своє ремесло і почав обкрадати помешкання односельців, а згодом й містян. Під час чергового проникнення до квартири домушник потрапив у вічко камери відеоспостереження, а з часом правоохоронці його затримали. Відсидівши шість років у в’язниці, квартирний злодій вирушив у мандри на Хмельниччину, кинувши якір в обласному центрі. Тут чоловік не зрадив своїй “професії” і за рахунок пограбованих людей жив на широку ногу. До квартир хмельничан пробирався, зламуючи замки у дверях. Зазвичай йшов на справу з 10 до 12 години, коли власники помешкань були на роботі. Маючи за плечима чималий досвід, за п’ять хвилин встигав винести з квартир своїх жертв і гроші, і ювелірні прикраси, банківські картки, ноутбуки та інші цінні речі. В одному з будинків навіть спромігся пограбувати два помешкання, розташованих в одному під’їзді.
Як повідомили у пресслужбі Окружної прокуратури міста Хмельницького, факти пограбування шести помешкань хмельничан на суму понад 160 тисяч гривень зафіксували у березні 2019 року. Торік кримінальне провадження було скеровано до суду. Черговий термін ув’язнення, який призначив грабіжнику суд, — шість років.

Нагадаємо, торік у середмісті Хмельницького поліцейські затримали двох чоловіків, яких підозрювали в серії квартирних крадіжок. Ними виявились 32-річний хмельничанин та 38-річний житель Запоріжжя, які вже притягувалися до кримінальної відповідальності за аналогічні злочини. Тоді у зловмисників вилучили дві тротилові шашки та викрадені речі. Слідство за цим кримінальним провадженням ще триває.
Наразі поліція радить містянам бути пильними і застерігає, що злодії — професіонали, які постійно удосконалюють свою “діяльність”. Вони використовують сучасні інструменти, нові методи злому, але на противагу їм з’являються все більш досконалі системи безпеки та методи захисту.
За словами правоохоронців, існують перевірені часом способи запобігання квартирним крадіжкам. Перш за все, потрібно встановити кодовий замок або домофон на дверях парадного входу, щоб значно скоротити потрапляння в будинок сторонніх осіб, встановити металеві решітки на вікнах квартир, розташованих на 1-2-х та останніх поверхах. Також злодії використовують козирки під’їздів, дахів для того, щоб потрапити на балкон, а далі — до квартири. “Сходами” є газові труби, винесені назовні, решітки на вікнах поверхом нижче, зливні колектори. Для більшої надійності можна обладнати вхідні двері кількома замками різних систем. Експерти рекомендують використовувати замки зі сувальдною системою, секретна частина яких — це пластин (сувальд) з фігурними вирізами, які при відкритті замка підштовхуються виступами на борідці ключа. При заміні сувальдного замка бажано заодно захистити його бронепластиною, яка захистить його від примітивного висвердлювання опорної стійки. При заміні циліндрового замка потрібна установка, як мінімум, ямкового циліндра, захищеного броненакладкою. В цьому випадку замок проблематично розкрити за допомогою підбору ключів і діями з відмичками. А ось використовувати замки старої конструкції правоохоронці не радять, адже їх відкрити дуже легко.
Водночас поліція просить повідомляти на лінію 102, коли у під’їздах будинків з’являються підозрілі люди, які “віддзвонюють” квартири. Якщо ж після своєї відсутності ви виявили сліди жуйки або замазки, що виступають із замків, терміново телефонуйте до поліції, це можуть бути приготування до злому квартири.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *