Без категорії

Варикоз: причини та лікування

Варикоз (варикозне розширення вен нижніх кінцівок) — це пошкодження стінок вен нижніх кінцівок, ослаблення венозних клапанів, що приводить до порушення кровотоку і застою крові. Функція венозних клапанів порушується, через що кров повертається назад і застоюється. Стінки вен розширюються, стають тонкими і лопаються. Згодом утворюються тромби, які можуть закупорити судину і привести до інсульту чи інфаркту. До ризику варикозу схильні найчастіше жінки, але він може зустрічатися і чоловіків. Вік захворювання Звід 20 років і старші, іноді варикозне розширення вен може виникати і в підлітковому періоді. Точна причина захворювання невідома, але велику роль грає стиль життя, генетична схильність та гормони. Втім, ви не обов’язково матимете варикоз, якщо він турбував вашу бабусю. Але навіть якщо ви його успадкували, здоровий спосіб життя може відтермінувати виникнення захворювання.
Часто варикоз з’являється під час вагітності, але його прояви часто зменшуються впродовж 3-12 місяців після пологів. Послаблювати вени можуть й протизаплідні препарати.
Зараз реклама рясніє кремами та мазями, які мають допомогти з неприємними відчуттями та косметичними дефектами варикозу. Найбільш розповсюджені мазі — антикоагулянти прямої дії. Це група препаратів, які сповільнюють згортання крові. Однак жодні мазі та креми не здатні відновити структуру вен, якщо їх клапани уже пошкоджені. Вони не ефективні навіть для зняття симптомів варикозу. Щоб дізнатися, чи ваша мазь є антикоагулянтом, прочитайте інструкцію. Також це можна зрозуміти, якщо в складі є гепарин натрію, варфарин, ривароксабан, апіксабан тощо. А ось креми-емоленти можуть зменшити симптоми варикозу. Це креми з сильним ефектом зволоження. Вони тимчасово полегшують такі неприємні відчуття свербіжу та пересушеної шкіри, але не варто їх плутати зі звичайними зволожуючими кремами.
Але перш за все хочу сказати, що не можна займатися самолікуванням. Потрібно звернутися до сімейного лікаря і отримати електронне направлення до судинного хірурга, який після обстеження, зокрема після УЗД, призначить лікування.
Хочу зазначити, що зараз медицина пропонує ряд альтернатив консервативному хірургічному втручанню. Якщо раніше хірурги діяли наосліп, не могли видалити глибоко розташовані вени і хвороба часто поверталась, то сьогодні судинна хірургія докорінно змінилася. До прикладу, в Хмельницькій міській лікарні варикозне розширення вен лікують лазером — без розрізів і загальної анестезії. Цей метод ефективний і дозволяє лікування варикозу будь-якої стадії.
Для профілактики варикозу найголовніше змінити спосіб життя. Частіше змінюйте положення тіла. На роботі чи в літаку підводьтесь кожні 60 хвилин та ставайте навшпиньки. Ввечері корисно лежати 10 хвилин з піднятими ногами. Ноги піднімайте на 15-20 сантиметрів вище серця. Ведіть активний спосіб життя, гуляйте пішки, займайтесь спортом.

Вадим Кухарський, лікар-хірург КП “Хмельницький
міський лікувально-діагностичний центр”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *