Без категорії

У розкладі — творчість

Оновлений Палац творчості дітей та юнацтва в Хмельницькому готується до нового навчального року. До старту занять, які традиційно розпочинаються з 15 вересня, ще майже місяць, і тому скрізь кипить робота, аби юні хмельничани мали можливість з комфортом і в належних умовах займатися улюбленими видами творчості в гуртках та секціях.

Нині будівля вабить зір оновленим сучасним фасадом. За п’ять останніх років на її капітальний ремонт з міського бюджету витратили майже 15 млн грн. У приміщенні повністю замінили вікна і двері, утеплили фасад та створили на зовнішніх найвищих стінах яскраві кольорові мурали.
“На те, щоб повністю завершити утеплення, необхідно ще 15 мільйонів, — розповідає директорка Палацу творчості дітей та юнацтва Марина Пилипак. — Ми розпочали влітку цього року встановлювати освітлення відповідно нових діючих вимог. Також відремонтували понад 200 кв. м даху і поступово переходимо до ремонту навчальних класів. У п’яти вже завершили капітальний, продовжуємо далі. За місяць ще плануємо зробити ремонт ще у чотирьох класах. Відповідно займаємося й косметичним ремонтом, він вже на завершенні”.
У новому навчальному році в Палаці творчості зможуть займатися понад 2,5 тис. дітей. Навчання за кількома напрямами: хореографічний, вокальний¸ музичний, технічний, декоративно-ужитковий, художньо-естетичний та соціально-реабілітаційний. “У нас в цьому році повинно відкритись понад 143 групи. І хоча зараз ще триває літо, всі педагоги ще у відпустках, але постійно приходять записувати дітей в різноманітні гуртки. В останні роки користувалися підвищеним попитом гуртки, до прикладу, декоративно-прикладного мистецтва — вишивання, бісероплетіння, третій рік поспіль збільшується кількість тих дітей, які бажають займатись на бандурі”.
Менше року діє в Палаці нова студія робототехніки. Наразі тут розпочався прийом електронних анкет на перший рік навчання. Однак кількість місць обмежена. “Набираємо 7 груп по 15 чоловік, — розповів керівник студії робототехніки “Smarti Bots” Сергій Слободян. — Ті діти, які вже займаються, продовжуватимуть навчання, і набираємо нових. Вже отримали більше 20 анкет. Найбільше досягнення — це те, що діти виявили бажання продовжувати навчання. Тобто, їм цікаво, у них потреба в нових знаннях”.
У селах Хмельницької тергромади цього року також запрацюють при школах гуртки для розвитку дитячих здібностей, потенціалу їх талантів. “У селах немає жодного позашкільного закладу, але ми будемо відкривати гуртки на базі існуючих шкіл, — повідомила начальниця відділу позашкільної освіти та виховної роботи департаменту освіти та науки міської ради Анастасія Ярова. — Це будуть гуртки від Палацу творчості, від дитячо-юнацького центру, від Центру туризму тощо. Тобто, педагоги цих закладів будуть проводити заняття на базі сільських шкіл. Це будуть, до прикладу, гуртки хореографії, спортивного орієнтування, декоративно-прикладної творчості тощо”.
Щороку міська рада виділяє кошти й на оновлення матеріальної бази для позашкільних закладів. “Для Центру туризму ми цього року закупили нові намети, — розповіла Анастасія Ярова. — А загалом ми щороку оновлюємо базу центру. Цього року міська рада виділила понад 140 тисяч гривень на закупівлю нових, комфортних наметів для походів і подорожей наших юних туристів”.
Позашкільне виховання розвиток їхніх здібностей і навичок — важлива складова формування багатогранної юної особистості. Гуртки та секції, де проводитимуть дозвілля і навчатимуться юні, готові до зустрічей з активними і допитливими юними хмельничанами.

Тетяна Озерна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *