Без категорії

Вареники — це сила!

Поки Хмельницький на літньому американському пікніку вивчав премудрощі американського фастфуду, і в Молодіжному парку містяни поїдали хотдоги, фрі, гамбургери, попкорн та іншу не вельми поживну їжу, в Олешині задумали власний фестиваль, який можна було б умовно назвати, до прикладу, олешинським пікніком, але… Вареник не пікніків харч. Він має традицію, яка шанована в кожній українській родині століттями. І кожна господиня із заплющеними очима і тісто замісить, і вареників наліпить. Вареники та борщ — це дух української рідної домівки. Але олешинські вареники особливі. І про це наша розповідь.

Минуло тижня, 19 серпня, у день Преображення Господнього, який у народі здавна величають Яблучним Спасом, в Олешині влаштували свято, в якому і вшанували дари щедрого подільського літа, і організували “Конкурс вареників”, під час якого і гостей почастували, і нагадали усім, що наш вареник — це сила. Бо ж для нього ніяких заморських премудрощів не треба: борошно із української пшениці, водичка для замісу з ближньої криниці, а начинка ж на гіллі висить, на грядці яскравіє. Яблука, абрикоси, вишні, сливи, малина, полуниці, картопелька зі шкварками — вітамінний букет! Про це розповіла організаторка Спасівського фестивалю вареників, староста Олешинського старостинського округу, волонтерка Валентина Базилюк: “Літо закінчується, і насолодитися тими його плодами, дарами щедрот і тепла рідної землі, показати їй нашу вдячність, і насолодитися сам Бог велів. Я запропонувала влаштувати народне свято, дівчата з усіх сіл підтримали, за ідею обрали українську традицію, нашу улюблену століттями страву — варенички”. Організувати свято допоміг департамент культури та туризму Хмельницької міської ради.
Після святкової церковної відправи дівчата та молодиці з п’яти сіл Олешинського старостинського округу зібрались на сільському спортивному полі, де, до речі, нещодавно відбувався попередній фестиваль, спортивний, “Сила Нації”. П’ять сіл — п’ять жіночих команд: з Олешина, Великої Калинівки, Іванковець, Черепової та Черепівки. Всі вправно взялись до звичної праці: розпалювали вогнище, лаштували казани для окропу, розкачували тісто, приготували й чимало начинок. Кожна з команд намагалась здивувати гостей: і смаком та виглядом конкурсної рукотворної страви, і власними ноухау.
Учасниця команди з Черепової Інна Гуменюк розповіла: “Наші вареники будуть з яблуком і солодким сиром. По-перше, сьогодні Спас, тому з яблуком обов’язково, і з сиром домашнім — може, чимось і виділимося”. А представниця Черепівки Ольга Андрушко переконана, родзинка їхнього витвору — фруктово-ягідна начинка: “Ліпимо з усім: абрикосами, яблуками, малиною, вишнями”. Учасниця олешинської команда Ольга Кметь розповіла про їхні витвори: “З картоплею, вишеньками та шкварочками — буде сюрприз”.
Команда з Іванковець вирішила здивувати не лише вмістом, а й формою й кольором вареників. Тетяна Гаврилюк додала до тіста спеціальні інгредієнти: куркуму, буряковий сік, харчові барвники. А начинка – картопля, сливи, вишні. Щоб відрізнити, жінки робили їх кольоровими. Ось ці вареники запам’ятались особливо: жовті і блакитні. “Патріотичні!” — похвалили за креатив багато з гостей.
Поки господині ліпили вареники та вкидали їх до окропу, гостей свята розважали місцеві аматорські колективи, влаштовували конкурси, як-от розважальна програма “Танцюють всі!”, а концертні номери підготували Хмельницький муніципальний естрадно-духовий оркестр, учасники народного ансамблю танцю “Веселка”, аматорські колективи з сіл, виконавці Олешинського ЦКД. А центральним місцем фестивальної виставки стали освячені в церкві плоди рідної землі — яблука, груші, сливи, мед…
І на завершення про найголовнішу особливість олешинських вареників. З часу, як розпочалась російсько-українська війна, десятки казанів, відер з варениками, щедро законсервованих смальцем, відправлялись у зону АТО/ООС. Команда хмельницьких волонтерів, під керівництвом Валентини Базилюк, опікується батальйоном “Аратта” УДА та бійцями Збройних Сил. Волонтерські вареники завжди асоціюються у наших бійців з домашньою їжею, теплом і затишком рідного дому. І якщо незабаром у нас з’явиться скульптура під умовною назвою “Волонтерський вареник”, прототип для майбутнього художнього витвору вже давно є — олешинські вареники. Саме в Олешині, у просторій хаті Валентини Базилюк, волонтери виліпили і приготували тисячі вареників, які відправляли в зону бойових дій.
… А в підсумку фестивальне журі присудило перемогу всім учасницям змагання. Бо визначитись, чиї вареники найкращі, перешкодила… кулінарна майстерність учасниць.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *