Без категорії

Мотивації для вакцинації

Новий навчальний рік стартує вже за п’ять днів. Проте звичного ажіотажу передостанніх шкільних закупів в місті не видно. Не вирують шкільні базари, не людно й у магазинах дитячого одягу і взуття та й у крамницях не надто оновлений асортимент. Всі в очікуванні: а якщо знову карантин, і доведеться навчатися онлайн, вдома? Знову школярі виростуть з одягу та взуття, так і не одягавши! Але це соціальний бік вересневих турбот. У публічне обговорення потрапила інша топ-новина: очікувана хвиля штаму “Дельта”, готовність закладів до онлайн навчання, вакцинація педагогів.

Яким буде, зважаючи на всі обставини, перше вересня для українських шкіл? Як запевнив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, 1 вересня діти точно підуть в школу і почнуть навчання в очному форматі. А далі все залежить від епідеміологічної ситуації в країні.
“Станом на зараз, в принципі, перспектив (повернення до дистанційної освіти — ред.) немає. Але осінь у нас пов’язана з похолоданням: в міжсезоння завжди зростає кількість захворювань. Не тільки на ковід, але й на звичайні гострі респіраторні захворювання. Це перша особливість. І друга особливість, яка може вплинути на повернення до дистанційної освіти — це поширення штаму “Дельта”, всіх інших нових штамів коронавірусу, які взагалі виникають в світі. Тому ймовірність завжди є, в будь-якому випадку”, — зазначив міністр. Загалом, у МОН позиція така: дитячі садки і учні 1-4 класів повинні обов’язково вчитися в очному режимі, а для решти учасників освітнього процесу все залежатиме від рівня епідеміологічної небезпеки в регіонах. І регіони й визначатимуть, в якому форматі відбуватиметься навчальний процес.
Як пояснили ще в липні у міністерстві охорони здоров’я, за умовами адаптивного карантину, якщо в регіоні встановлюється “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” рівень епідеміологічної небезпеки, школи повинні перейти на дистанційне навчання. Тоді ж Кабінет міністрів прийняв постанову: з нового навчального року школи в “жовтій”, “помаранчевій” і навіть “червоній” зонах зможуть працювати в очному форматі, але за умови, якщо вакциновано 80% педагогічного персоналу. Якщо менше, школам доведеться перейти на дистанційне або змішане навчання. При цьому і в МОЗ, і в МОН наголошують, що вакцинація педагогів від коронавірусу залишається добровільною.
А щоб більше мотивувати педагогів до вакцинування, МОЗ 20 серпня оголосило конкурс “Вакциновані та відкриті” серед шкіл, в яких щонайменше 80% персоналу вакцинуються від коронавірусу. Зокрема, переможці отримають нові комп’ютери, гарнітури та роутери. До конкурсу допускаються школи усіх форм власності. У повідомленні МОЗ оголошено, скільки і чого розігруватиметься: три суперпризи: набори з 10 комп’ютерів, 10 гарнітур та 10 роутерів для кожної школи-переможниці; 15 міні-призів: набори з 10 гарнітур і роутера.
Для реєстрації школи у конкурсі необхідно до 29 вересня заповнити анкету. Результати будуть оголошені на День вчителя 3 жовтня. Інформацію про вакцинацію педагогів перевірятимуть міністерства охорони здоров’я і освіти. Отже, вакцинація хоч і оголошена добровільною, але прихований примус таки відчувається: немає 80% щеплених учителів-предметників — переходьте на онлайн! Поки що це питання гостро дискутується у суспільстві, оскільки містить не лише освітній, а й моральний фактор.
А як навчатимуться хмельницькі школярі з 1 вересня? Як вакцинуються (чи не вакцинуються) хмельницькі педагоги? Чи впливатиме кількість вакцинованого персоналу на формат навчання?
Директорка департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради Надія Балабуст розповіла, що на навчальний процес впливатиме кількість вакцинованого персоналу в школі. Адже у випадку переходу Хмельницького до “червоної” зони функціонуватимуть лише ті навчальні заклади, де вакциновано 80% персоналу. Інакше учні отримуватимуть знання дистанційно. “Коли буде вакциновано 80% працівників, тоді заклад зможе працювати в очному форматі навіть під час посилених карантинних обмежень. Станом на першу половину серпня вакциновано понад 33% персоналу хмельницьких навчальних закладів. Нині вакцинація триває. Але чітких періодів, за які вчителі мають це зробити, не встановлено. У випадку посилених карантинних заходів будемо дивитися, які заклади зможуть працювати очно, а які ні. Якщо в котрійсь школі буде 80% працівників вакциновано, то навчатимуться очно. В іншому випадку – дистанційно”, — пояснила Надія Балабуст.
Як реагують на 80-відсоткову вакцинацію педагоги хмельницьких шкіл? “На цей час у нашій гімназії вакцинувались трохи більше 60% персоналу,” — розповів директор міської гімназії №2 Віктор Байдич. “Я за вакцинацію, але принципу добровільності не можу порушувати. Тобто, педколектив може опинитися у стані заручника ситуації”, — пояснює керівник. На думку директора, хоч вакцинація оголошена добровільною, у цьому є певний елемент маніпуляцій. Бо виходить, що ситуація з навчанням залежить не лише від епідситуації, а й від відсотків вакцинованих педагогів. А тут вже складніше. До того ж, на вчителя може тиснути і батьківська громадськість, і керівництво: мовляв, через вас, невакцинованих, у школі буде дистанційка!
Наталія Неєзжала, вчитель фізкультури у НВО №5: “Взагалі, вакцинація 80% працівників школи — це правильно. Ми не маємо права наражати на небезпеку дітей. І я теж, до речі, вакцинована. Більшість працівників нашої школи теж пішли на цей крок. І не лише викладачі, а й інші працівники”. Тарас Михайлів, вчитель історії у ТБЛ імені Артема Мазура: “Я вакцинований. Думаю, якщо у нас є епідемія, то це правильно. У нашому колективі із 53 вчителів 38 вакциновані.
Анастасія, вчителька англійської мови однієї з початкових шкіл, зізналась: “Я вважаю правило про 80% вакцинованого персоналу недоречним. У школі щодня знаходяться не тільки вчителі, а й сотні, а той тисячі учнів. Тому було б доречніше вакцинувати і дітей, а не лише вчителів”.
Отже, вересень обіцяє різні варіанти навчання. Як все відбуватиметься в реальності, побачимо вже незабаром.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *