Без категорії

Нові жертви шахраїв

Без мобільного телефону важко уявити сучасну людину. Мобільний телефон дозволяє, не виходячи з дому, зробити замовлення в онлайн-магазині, кафе, оплатити комунальні платежі, оформити соціальну допомогу, замовити довідку тощо. Але, крім цього, телефон дає можливість шахраям ошукати громадян. Вкотре на їхній гачок потрапили жителі області.
24 липня цього року, приблизно о 10.50, 50-річний славутчанин у телефонному режимі повідомив свої персональні дані невідомій особі, що представилась працівником банку. Випитавши реквізити, зловмисник шахрайським шляхом заволодів більш ніж 40 тисячами гривень.
Того ж дня, о 18.30 до 90-річної шепетівчанки зателефонував невідомий. Чоловік представився лікарем-травматологом. Під приводом необхідності негайного хірургічного втручання зятю старенької, який нібито потрапив у ДТП, шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами в сумі 60 тисяч гривень, які персіонерка передала невідомому чоловіку.
За обома фактами поліція розпочала кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального Кодексу України “Шахрайство”.
Наразі правоохоронці вкотре закликають громадян бути пильними та не вестися на шахраїв. Якщо ж вам зателефонували з банку, ви маєте знати, що працівник банку не має права з’ясовувати або уточнювати особисті дані клієнта . То ж ніколи нікому не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS-повідомленні. Варто зателефонувати на контактний номер вашого банку та з’ясувати, чи дійсно відбувалася атака на вашу картку, та чи потрібно її перевипустити. Також залиште заявку оператору, що з вашим картковим рахунком намагалися вчинити шахрайські дії, і заблокуйте картку.
Якщо ж з вашим родичем трапилась “біда”, не панікуйте! Перш за все, запитайте посаду особи, яка вам телефонує (якщо попередньо вона зазначила, що працює в правоохоронному органі), та до якого саме відділення поліції доставлено вашого родича. Як правило, після таких запитань шахрай намагатиметься маніпулювати вами та здійснювати тиск, зазначаючи, що вашому родичеві “світить реальний термін і його посадять”. А найкраще — терміново завершіть розмову і зателефонуйте тому родичеві, з приводу затримання якого повідомили (якщо є можливість, під час розмови з шахраєм паралельно зателефонуйте родичу).
Якщо ж у мережі Інтернет вам пропонують придбати товари або надати послуги з використанням великих знижок чи вигідних акцій і при цьому, замість сплати коштів на картковий рахунок, вам пропонують надіслати кошти на номер мобільного телефону — не ведіться. Натомість варто здійснювати покупки через перевірені вебсайти, ознайомлюватися в мережі Інтернет з відгуками на дані вебсайти та користуватися під час купівлі товару послугою “накладений платіж”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *