Без категорії

Картина «маслом», або що фіксує обласна рада під час раптових перевірок

На Хмельниччині тривають перевірки комунальних закладів, управління якими здійснює обласна рада. За півроку перевірено понад 70 комунальних підприємств зі 104. Серед них й психоневрологічні інтернати та будинки для престарілих.

Що ми знаємо про інтернатні заклади в Україні та людей, які там живуть? Поодинокі журналістські розслідування та короткі сюжети на телебаченні здебільшого дають уявлення про те, що права цих людей порушуються. Адже обдурити немічну або людину з розумовою відсталістю не так вже й важко, вона ж нікому не поскаржиться! Тому часто керівники таких закладів цим користуються: ведуться подвійні технологічні картки на видачу зі складу продуктів харчування, відбирають у підопічних пенсії, утримують в антисанітарних умовах, б’ють і часто залишають на весь день зачиненими у чотирьох стінах, а санітарів та медсестер примушують у цей час працювати у підсобному господарстві інтернату ( це взагалі окрема розмова, бо там, де є мініферми і в обробітку земля, взагалі відбуваються неймовірні речі). До прикладу, в одному з психоневрологічних інтернатів на Хмельниччині у підсобному господарстві керівниця та бухгалтер утримували свою худобу, потім здавали її на забій, а гроші привласнювали. Приїжджаючи з перевіркою, контролюючі органи дивляться навколо і “для галочки” констатують: їжа є, постіль є, одяг на складі є, підлога миється. Щоправда, напередодні перевірок чиновники завжди сповіщають про приїзд, аби керівники закладів встигли належним чином підготуватися, приховавши усі недоліки.
Так було раніше, принаймні на Хмельниччині. Зараз політика інша. “Йдучи на вибори, ми чітко заявляли, що прозорість є одним з пріоритетів, визначених політичною силою «Команда Симчишина». Тобто, якщо керівник КП працює неефективно, непрозоро і порушує закон, це буде головною причиною його звільнення», — сказав в інтерв’ю газеті «Проскурів» заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук. Відтак про свій приїзд він не попереджує директорів комунальних закладів.
«Здійснюємо моніторингові виїзди, щоб на власні очі бачити, що там робиться, бо сидіти в кабінеті і щось там чути — це одне, а приїхати подивитися — інше», — каже посадовець.
Особливий контроль здійснюється за геріатричними закладами для літніх людей та психоневрологічними інтернатами, де перебувають хворі, серед яких чимало є недієздатними. На такі заклади і з державного, і з обласного бюджетів постійно виділяються чималі кошти. Втім за результатами перевірок, які проводяться безпосередньо керівництвом обласної ради, наголошую, без попереджень, засвідчують про наявність великої кількості порушень. Тож під час чергового моніторингового виїзду голови облради Володимира Гончарука та депутатів до Виноградівського психоневрологічного інтернату були виявлені серйозні недоліки. Зокрема, складський облік товарів харчової групи в закладі вівся не належним чином, неправильно відображалась в обліку видача товарно-матеріальних цінностей, що призвело до нестачі, один і той же товар обліковувався в декількох журналах. Були питання і до складання та затвердження меню.
Наразі в облраді повідомили, що, за результатами перевірки, до керівника Виноградівського психоневрологічного інтернату будуть застосовані заходи дисциплінарного впливу.
Значні порушення місяць тому були виявлені під час перевірки Солобковецького будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів. В закладі не виконувались санітарно-гігієнічні вимоги. В харчоблоці поруч з продуктами зберігалися фарби, розчинники, машинне масло. В холодильнику “жили” таргани, отрута для тарганів — у місці видачі їжі підопічним, відсутні антисептики та елементарні умови для особистої гігієни підопічних.
За інформацією облради, директору будинку-інтернату Павлу Підлісному оголошено догану. Втім перевірки в інтернаті продовжуються. «Перевірки в закладі ще тривають, адже до нас і далі надходять повідомлення від працівників та пересічних громадян щодо можливих порушень з боку цього керівника. Цілком ймовірно, що, крім дисциплінарного впливу, матеріали будуть спрямовані до правоохоронних органів», — зауважують в облраді.
Зараз у приміщеннях закладу, які не відповідають нормам, розпочато ремонтно-будівельні роботи. На це з обласного бюджету передбачено 3 мільйони гривень.
Не став винятком і Новокостянтинівський будинок-інтернат для людей похилого віку, де, окрім інших, були зафіксовані значні порушення у поводженні з пенсійними коштами підопічних, та Самчиківський будинок-інтернат для громадян похилого віку, що на Старокостянтинівщині. За словами заступника голови Хмельницької облради, стан закладу — «мінімально задовільний». Серед зауважень: порушення санітарних норм, недбалий складський облік, недоцільне списання продуктів харчування. За наявності на складі необхідної кількості матраців підопічні сплять на старих, які вже не придатні до використання. Окрім цього, без поважних причин керівник був відсутній на робочому місці.
Нагадаємо, ще у 2016 році журналісти телеканалу «Інтер» провели розслідування щодо порушень у Зяньковецькому психоневрологічному інтернаті. Тоді на відео було зафіксовано, як директор цього спецзакладу використовувала працю душевнохворих пацієнтів в своєму приватному домогосподарстві. Окрім цього, хворих з легким розладом психіки «здавала» в найм для різних чорнових робіт місцевим мешканцям. Усі ці факти були зафільмовані в присутності працівників поліції, яких журналісти викликали на місце події. Було відкрите кримінальне провадження. Усі факти підтвердилися. Більше того, працівники інтернату повідомили слідчим й про інші зловживання чиновниці, зокрема й про фінансові маніпуляції. Втім, з невідомих причин справа була закрита. Абсолютно ніяк тоді не відреагувала на протиправні дії керівниці інтернату й Хмельницька обласна рада, яка її призначила на цю посаду, а голова облдержадміністрації Вадим Лозовий навіть нагородив директорку цьього закладу грамотою та оголосив подяку! Відтак директорка й досі очолює цей заклад.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *