Без категорії

Обіцянка-цяцянка, або черговий популізм президента

Президент України видає за величезне досягнення збільшення розміру пенсійних виплат, яке відбулося з 1 липня. Втім його пафос – ніщо інше, як велика брехня, адже його заслуги в цьому — абсолютно ніякої. Збільшення пенсії передбачено законом, оскільки змінився прожитковий мінімум непрацездатних громадян. В результаті мінімальна пенсія зросла з 1769 грн на 85 грн і становить 1854 грн.
А ось проіндексувати пенсії військовослужбовцям, держслужбовцям, науковцям та чорнобильцям влада чомусь вже не перший рік забуває. В черговий раз влада пошила в дурні й пенсіонерів старше 75 років, яким обіцяла з 1 липня підняти пенсії. Цю обіцянку Зеленський озвучив ще в травні минулого року. Тоді ж міністр соціальної політики Марина Лазебна запевнила, що до пенсії додаватимуть щомісяця по 500 грн. Однак це рішення уряд прийняв лише через п’ять місяців. При цьому в документі, замість обіцяних 500 гривень, доплата становила вже 400 грн, а нарахування, яке мало відбутися з 1 липня цього року, уряд відклав на 1 жовтня!
Тепер не важко підрахувати: в Україні 1,6 млн пенсіонерів віком 75-79 років. Відтермінування виплат по 400 грн на місяць на одного пенсіонера означає,що кожен з них недоотримає 1200 грн. Тож у такий спосіб Зе-влада заощадила на пенсіонерах 1,9 млрд грн. Водночас на святкування Дня Незалежності витратить 5,5 млрд грн! Та найцинічнішим в цій ситуації є назва урядової постанови: «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році». Втім, у Зеленського є виправдання, адже обіцяні доплати не передбачені пенсійним законодавством, а є лише його передвиборною риторикою. Між іншим, він так само обіцяв звільнити від плати за комуналку пенсіонерів старше 70 років. Але обіцянка — цяцянка. Іншими словами — звичайний популізм, притаманний нашому президентові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *