Без категорії

Відчуй нову якість життя!

Американський письменник Девід Левітан сказав: “Коли ти біжиш, ти можеш бути ким завгодно, від твоєї особистості тут нічого не залежить”. І дійсно біг – спорт для всіх. Це довів і фінальний забіг весняно-літнього сезону “Нова пошта напівмарафон. Хмельницький”, який 4 липня відбувся на міському Майдані Незалежності. У нашому місті на різних дистанціях змагалися з бігу понад 1500 хмельничан та гостей міста, професійних бігунів і пересічних громадян. Організаторами напівмарафону стала компанія NewRun спільно з “Новою поштою”. Підтримала змагання й міська рада.

Хмельницький став заключним містом літнього сезону бігунів після Одеси, Миколаєва, Сум, Черкас і Запоріжжя.

Головний девіз змагань: “Відчуй нову якість життя!”. Організатори переконують, що спорт, біг зокрема, робить людей щасливішими.

“Люди, які не займаються бігом, вважають, що марафонці – фанати спорту. Насправді, наша мета – бути здоровими й відчувати себе щасливими. Здоровʼя – це умова й наслідок нашого напівмарафонського бігу. Кожен з нас, коли фінішує, відчуває себе щасливішим. І саме для цього ми це робимо. Хочемо, щоб велика кількість українців відчувала це щастя!”, – зазначив співзасновник NewRun Максим Кривенко.

Саме з такою метою в 2015 році й створено команду NewRun. За словами Максима Кривенка, спершу це була команда аматорів, волонтерів, які просто хотіли розвивати біг. У цьому ж році їхню ініціативу підтримала “Нова Пошта”. За три роки, з ростом кількості міст, де проводили змагання, з волонтерської переросли в професійну команду організаторів масштабних бігових марафонів. Нині  організовують старти, на яких можна встановлювати олімпійські нормативи, реєструвати рекорди України, навіть світові.

Півтори тисячі учасників марафону в Хмельницькому – це невелика кількість, порівняно з попередніми містами. Але потрібно враховувати, що лише нещодавно вийшли з суворого карантину. Максим Кривенко впевнений, що наступного року кількість учасників сягне понад три тисячі. А взагалі в планах команди – обʼєднати в забігу десять тисяч учасників.

Розпочалися змагання у Хмельницькому з руханки. Спортсмени розімʼяли мʼязи й після побажання організаторів марафону: “Легких ніг!”, вишикувалися на старті. О 8.00, після феєричного вистрілу з золотистим конфеті, на біговій доріжці розбіглися професіонали й аматори – учасники напівмарафону на 21 кілометр та 10 кілометрів. Відрадно, щонайдовша дистанція виявилася найбільш людною – до 500 учасників.

“Ще минулого року “Нова пошта” звернулася до Хмельницького провести такий захід, але тоді був суворий карантин, тому перенесли його на цей рік. Цьогоріч теж графік проведення корегувався, але, на щастя, змагання таки відбулися. Це – крутий івент, до якого старанно готувалися. Міська рада задіяла всі комунальні служби, адже в день марафону перекрили деякі дороги Хмельницького. На колі, яким бігли учасники, були задіяні й служби транспорту, комунальники, медичні служби. Хочеться, щоб такий масштабний захід у Хмельницькому відбувся не востаннє”, – зазначила заступниця начальника міського управління молоді та спорту Наталя Томусяк.

У Хмельницькому напівмарафоні взяли участь відомі українські спортсмени, як учасник олімпійськх ігор Віталій Шафар (на фото). Цьогоріч під час марафону в рамках кампанії в Черкасах він показав результат 1 година 4 хвилини. Для деяких європейських країн цей результат нарівні національних рекордів. У нашому ж місті спортсмен також фінішував першим на дистанції 21 кілометр. Але цього разу його результат – 1 година 5 хвилин і 2 секунди.

“У Черкасах швидше фінішувати вдалося тому, що траса була рівнішою, в Хмельницькому було кілька підйомів. Крім того, за кілька днів до напівмарафону  був на  тренуваннях у Львові, ще не повністю відновився. Попри це, змагання в Хмельницькому мені дуже сподобалися, потішила погода – не було спекотно, віяв вітерець. Радий, що Україна потроху відновлюється після карантину”, – поділився враженнями переможець найдовшої дистанції напівмарафону.

А на дистанції 10 кілометрів переміг івано-франківський спортсмен Дмитро Дідоводюк.

“Траса мені сподобалася, сильних підйомів не було, лише невеликі перепади. Спуск змінував підйом і навпаки. Цього разу переміг із результатом 32 хвилини, 18 секунд. 

Для мене – це результат тренувального режиму. А особистий рекорд на цій дистанції – 29 хвилин, 45 секунд. Бігом займаюся понад десять років, брав участь у чемпіонатах України. Участь у марафонах від “Нової пошти” беру не вперше. Раджу усім! Але, для любителів бігу краще знайти тренера, бо насправді біг – велика наука й ціла індивідуальна система тренувань. Нині також треную початківців”, – каже переможець. 

Серед дівчат на найдовшій відстані кращою стала відома легкоатлетка Наталія Семенович. Її результат – 1 година, 15 хвилин.

“Людям, які раніше не займалися бігом, раджу приєднуватися до нас, адже біг – це задоволення. Якщо більше рухатиметеся, ходитимете, ліпше працюватиме серцево-судинна система, не буде задишки. Подібні змагання – нові знайомства, подорожі. Тому охоче беру в них участь уже не один раз”, – додає бігунка.

Згодом вболівальники спостерігали за забігами на коротких дистанціях, індивідуальними та командними ззмаганнями.

Участь у “Нова пошта напівмарафон. Хмельницький”, могли взяти люди різного віку. Особливо потішили дитячі забіги на 100 метрів (діти до семи років) та 500 метрів (діти до 12 років). Юні спортсмени показали  гарний приклад ровесникам.

Можна було бігти навіть сімʼєю на кілометровій дистанції.

Кожен учасник змагань отримав спеціально виготовлену медаль та морозиво від спонсорів. А переможці – грошові винагороди. За перше місце в найдовшій дистанції – 8000 гривень.

Нагороджували кращих бігунів міський голова Олександр Симчишин та співзасновниця “Нової пошти” Інна Поперешнюк.

“Традицію масових забігів у Хмельницькому започаткували ще три роки тому, коли бігли марафон “Сity Run”. Дякую усім, хто бігає з нами. Переконаний, що більшість учасників бігли не через бажання виграти гроші, а саме з метою долучитися до масштабного оздоровчого заходу”, – зазначив Олександр Симчишин, якому на змаганні також випала честь вистрілити зі стартового пістолета.

“Наші змагання проводимо щороку. Їхня місія – популяризувати здоровий спосіб життя і розвивати бігову культуру. З кожним роком проєкт розширює свою географію й залучає до участі бігунів не лише з України,а й з-за кордону. Цього року бігові старти “Нової пошти” проходять в адаптивному офлайн-форматі з дотриманням усіх карантинних норм ”, – додала  Інна Поперешнюк.

Усіх учасників напівмарафону вразила його відмінна організація. Після бігу їх чекав професійний масаж. На випадок травм вздовж траси курсували карети швидкої допомоги. А гості заходу очікували фінішерів, розважаючись на батутах, зонах відпочинку та фотозонах.

Завершився “Нова пошта напівмарафон. Хмельницький”,  концертом співака, композитора, автора і виконавця українських хітів, суперфіналіста “Голосу країни” LAUD.

Свято спорту вдалося!

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *