Без категорії

“Верым! Можам!Переможам!”

Будь яка, навіть найкраща система державного устрою, рано чи пізно завершується. Революційні хвилі в Білорусі дають сигнал про те, що діяльність тамтешнього уряду себе вичерпала й пора переходити на сучасний лад, як живуть розвинені країни. За демонстраціями сусідньої країни стежить весь світ. Ці процеси відбилися й на мистецтві. Плакати з революційними настроями почав створювати білоруський художник Володимир Цеслер, який народився 1951року в Слуцьку Мінської області. І нещодавно експозицію цих плакатів почав експонувати в українських містах. Минулого четверга його колекцію під назвою “Верым! Можам! Переможам!” (саме під таким гаслом відбувалися демонстрації в Білорусі) презентували й в обласному художньому музеї.

Кілька десятка плакатів – влучний погляд автора на події в Білорусі. Наприклад, на одному з них колосся гербу країни перемотане траурною стрічкою, на якій дати правління Олександра Лукашенка – 1994-2020 роки. Сам президент Білорусі на плакаті художника зображений із золотим зубом, що іронічно символізує застарілість його поглядів. “В системі все прогнило й пожежу революції вже не загасити”, – “кричить” один з його плакатів, на якому – старий вогнегасник з написом “Утиль”. Ще на одному – червоний радянський прапор стікає, як кров чи вода.

Художник Володимир Цеслер має активну громадську позицію. Став членом Координаційної ради з забезпечення трансферу влади у 2020 році. У соціальних мережах він почав виставляти свої гостросоціальні плакати та дописи. Наприклад, пост зі свастикою проводить паралель між нинішньою владою в Білорусі та діями злочинного нацистського режиму.

З плакатами художник працює не один десяток років, цей жанр постійно трансформується, він давно відійшов від функцій афіші, став багатошаровим, зʼявилося безліч способів його створення. Сучасний плакат все більше поширюється не на вулицях, а на спеціальних бієнале та в соціальних мережах.

Символічно, що відкриття виставки відбуваєься між двома державними святами: Днем Конституції  України та Днем Республіки Білорусь. Адже вони обидва повʼязані з дотриманням прав та свобод людини й громадянна – однимм із найважливіших принципів кожної незалежної держави.

В рамках відкриття виставки транслювалося й відеоінтервʼю художника, де розповідає про своє бачення державного устрою. Нині титулований митець Володимир Цеслер перебуває за межами Батьківщини, адже так його мистецтву й думкам нічого не загрожує.

Триватиме екпозиція “Верым! Можам! Переможам!” в обласному музеї до 24 липня.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *