Без категорії

Старий молодий Хмельницький

У минуле міста, на сім десятків років назад, повернув хмельничан фотохудожник Леонід Западенко. В музеї історії міста 10 червня презентував авторську ретроспективну фотовиставку “Народження міста Хмельницький”. До експозиції увійшли майже сім десятів фотографій, на яких – краєвиди Хмельницького в 1950-1970 роки. 

У повоєнний час місто відновлювалося й розбудовувалося. Биті дороги застелялися асфальтом, будувалися мости, будинки. У роки, коли були зроблені світлини, місто було водночас провінційною гаванню над Бугом, де розкинулися приватні одноповерхові будиночки, й витонченим містечком із архітектурно красивими будівлями на центральних вулицях.

Дика водойма, яку почали окультурювати, – знятий фотохудожником Південий Буг. В той час уже розпочалося будівництво міського водосховища. Одним із найактивніших осередків міста був міський стадіон. Тоді він називався “Динамо” і потрапити до нього можна було через дивовижної краси ворота з арками й вмонтованими скульптурами. У 1950-1960-ті роки міський сквер ім. Т.Шевченка з торгової Хлібної площі перетворили на міський парк культури й відпочинку ім. М.Коцюбинського. Тут навіть був завжди людний танцювальний майданчик, його теж зафіксував Леонід Западенко на фото.

На центральних вулицях міста, як і тепер, було чимало крамниць. Торгівля в місті була активною. Діяв і продовольчий ринок на вулиці Вайсера. І його колись сфотографував фотомайстер. Радянську епоху засвідчував напис на головній його брамі, який возвеличував ленінізм.

Містечкові мешканці міста відпочивали на місцевому пляжі з облаштованими грибочками для затінку й бесідками для відпочинку. А на сучасному Майдані Незалежності ще залишалися приватні будиночки, які от-от мали зносити. Про це свідчать авторські світлини.

Фотограф зафіксував своє радянське дитинство. На одному з його чорно-білих фото – він – школяр у костюмчику й білій сорочині стоїть у черзі біля автомату з газованою водою.

“У мене було щасливе дитинство. Але чомусь, коли дивлюся на ці фото, не проймає ностальгія. Нині живеться краще. От, приміром, на одній із моїх світлин – двоповерхівка на місці першої хмельницької шістнадцятиповерхівки. Туалет був на вулиці (всього два на квартал). Увляєте, які умови? Усі мої світлини – місця, будівлі, яких нині вже немає в місті або вони перебудовані”, – розповів автор.

Фотографією Леонід Западенко займається понад 60 років, хоч за освітою – інженер. Працював на заводі “Катіон”, потім електриком, у тепломережах. Коли вийшов на заслужений відпочинок, осягнув, що, крім Сергія Єсюніна, історією міста мало хто займається. Вирішив допомогти краєзнавцю своїми архівами. Хмельницький – його рідне місто, звідси походить його родина. Хоч народився у Вязьмі, куди батько-військовий змушений був переїхати на певний час.

На афіші фотовиставки Леоніда Западенка – світлина його родини по матері з прізвищем Шевчук. Фото датоване 1915 роком, мами його тут ще зовсім крихітка, зафіксовані бабуся й прабабуся. Фотохудожник каже, що його знімок зроблений у проскурівському фотосалоні, де нині також діє сучасний фотосалон.   

Мандрівка у минуле Леоніда Западенка дає змогу побачити не лише види міста, а й самих людей, тодішню моду, побут. Дуже цікаво!

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *