Без категорії

Чорно-білі відтінки танцю

Танцюрист, наче птах кружляє на сцені. Пластичні вигини його тіла під музику вражають неземною красою й грацією. Буває, той, хто танцює, на мить застигає у неймовірній позі, яка нагадує чи розмах пташиних крил, чи квітковий бутон, чи пурхання метелика, чи щось фантастичне. Такі миті фіксує фотомитець із Кропивницького Олександр Майоров. Виставку авторських світлин “Емоції тіла” презентував 10 червня в обласному академічному муздрамтеатрі ім. М.Старицького.

На кількох десятках його світлин – танець у його кульмінаційні, найчуттєвіші миті. Фото – чорно-білі, адже колір, вважає митець, відволікає від геометрії рухів.

Щоб зафіксувати красивий момент танцю, фотограф не “робив сотні пробних кадрів, наче строчить із кулемета”, а вичікував його.

“Приблизно знаю, коли танцюрист зробить щось неймовірно красиве, адже не лише інтуїтивно відчуваю танець, а професійно його розумію. Свого часу танцював у заслуженому ансамблі народного танцю “Ятрань”, якого, на жаль, вже немає”, – зазначив фотограф.

На його фотографіях – професійні танцюристи, які представляють різні види танцю. Є навіть балерина Національного академічного театру опери та балету України ім. Т.Г.Шевченка, народники, танцюристи, які виконують фристайл, навіть пересічні особистості, які просто танцюють на якихось забавах. “Танець – це краса, емоції, театр, радість, море позитивних емоцій, він єднає всіх”, – вважає фотограф.

Фотографією Олександр Майоров захоплюється ще зі шкільних років. Каже, йому добре знайомий процес проявлення плівки. Фотографує танець, бо розуміє його. А взагалі його, як фотографа, захоплює жанрова фотографія, стріт-фото. Крім того, працює репортажним фотографом для кількох газет, бере участь в етнографічному проєкті міста Кропивницького. А також був учасником медіа-проєкту для інтелектуальних ЗМІ “Ukraine”. Експонував шість персональних фотовиставок. Брав участь у міжнародних фотосалонах, як “Погляд”, у рамках якого презентував власні світлини в колективній фотовиставці в Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва у 2019 році. Цьогоріч знову став його учасником.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *