Без категорії

Одна школа на двох героїв

Меморіальні дошки одразу двом героям, військовослужбовцям, чиї життя забрала війна, відкрили на фасаді СЗОШ №7 І-ІІІ ступенів.

Максим Кондратюк і Юрій Кушнір навчались тут в різний час. Максим — з 2007 до 2011-го, Юрій — з 1985 до 1993 років. Але відтепер герої одночасно повернулись до рідного закладу. Їхні гідні біографії віднині — це славетна історія школи, а мужність і вірність Україні — зразок патріотизму для нинішніх школярів. Матері, рідні, знайомі, воїни-побратими, педагоги та учні школи схилили голови в хвилині мовчання та поклали квіти до меморіальних дошок героям.
Для 20-річного Максима Кондратюка військова служба розпочалася за контрактом в 2013 році. Служив у 8-му окремому полку спеціального призначення ЗСУ розвідником-снайпером, командиром роти. Він загинув 10 вересня 2019 року на Луганщині, отримавши смертельне поранення від вибуху протипіхотної міни.
За сумлінне виконання службових обов’язків у 2016 році його нагороджено почесним нагрудним знаком ЗСУ “За взірець у військовій службі” ІІІ ступеня. У 2019 році нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).
27 вересня 2019 року Максиму Кондратюку присвоєно (посмертно) звання Почесного громадянина міста Хмельницького.
36-річний Юрій Кушнір відправився добровольцем на схід у 2014 році в складі спецпідрозділу МВС “Богдан”. 30 липня 2017 року отримав важке поранення на бойовій позиції під Мар’їнкою на Донеччині. На жаль, врятувати життя воїна не вдалося. 27 червня 2018 року нагороджений орденом “За мужність” III ступеня. Нагороджений відзнакою Президента України “За участь в антитерористичній операції” (посмертно).
11 квітня 2018 року нагороджений Почесною відзнакою Хмельницької міської громади “Мужність і відвага” (посмертно).
“Цей захід особливий, бо пам’ять про воїнів, які поклали життя за Україну, не має втратитися в поколіннях. Особисто для мене гасло: “Герої не вмирають” означає, що вони живі до часу, поки всі ми їх пам’ятаємо. І це приклад для майбутніх поколінь, зокрема учнів цієї школи”, — зазначив секретар Хмельницької міської ради Віталій Діденко.

Вікторія Катрич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *