Актуально

90 додаткових мільйонів на розвиток тергромади

21 квітня відбулась 5-та чергова сесія Хмельницької міської ради, під час якої депутати розглянули 126 питань порядку денного. Одне з головних – внесення змін до бюджету міської територіальної громади на 2021 рік.

90 мільйонів гривень – це залишок за минулий бюджетний рік. Місто розраховувало на значно більший ресурс, але цього року до Бюджетного кодексу були внесені зміни,.за якими уточнювати перевиконання місцевого бюджету, а відтак і перерозподіляти додатковий фінансовий ресурс, можна не за результатами першого кварталу, як було раніше, а лише за півроку. За словами міського голови, ця норма немає логіки, адже за перший квартал місто перевиконало бюджет, але використати додатковий фінансовий ресурс не може. Відтак, депутати перерозподілили лише торішні 90 мільйонів. Їх спрямують у всі галузі на різні об’єкти, програми, поточні і капітальні витрати, на дофінансування заробітних плат, стипендій, премій і т. д.
Ще 20 мільйонів з 23 ( субвенція, яка надійшла з обласного бюджету), спрямують на добудову школи на Озерній. Здати в експлуатацію цей стратегічний для мікрорайону об’єкт планують до 1 вересня. ц.р.
13 млн з 90 млн депутати вирішили направити на медичну галузь.
«Ще в грудні 2020 року, коли голосували за бюджет 2021, ми передбачили на медицину досить вагомий ресурс, а зараз додали понад 13,6 млн грн на придбання обладнання для всіх міських закладів. І частину з цього ресурсу, майже 7 млн грн, які ми зняли з капітального ремонту доріг, відправили на придбання обладнання для лікування «ковідних» хворих. Це кисневі концентратори, сто з яких ми купили лише за останній місяць, це також монітори пацієнтів, апарат ШВЛ, два автомобілі для міської та інфекційної лікарень та ін. Також у липні виділимо приблизно 5 млн грн міській лікарні на будівництво автономної станції, яка вироблятиме кисень. Розрахована вона на 220 точок. Зараз станція проєктується, проходить державну експертизу. В інфекційній лікарні вже цього тижня очікуємо завершення монтажу кисневої станції на 63 точки», — зазначив міський голова.
Додатковий ресурс отримає й освіта. За словами Олександра Симчишина, це та галузь, в яку потрібно вкладати кошти постійно, починаючи від ремонтів санвузлів у дитсадках і школах — до дахів, коридорів, харчоблоків, придбання обладнання. Наразі кошти виділені для завершення пускових об’єктів – це НВО № 1 та 17-ий ліцей, будівництво яких планують закінчити вже в серпні. А також на придбання стемкласів, обладнання профільних класів та смартбордів, в першу чергу — для сільських шкіл тергромади.
Вже традиційно фінансовий ресурс, а це майже 11 мільйонів гривень, отримають теплопостачальні підприємства. Ці кошти будуть спрямовані на заміну мереж і реконструкцію котелень. До речі, за останні роки ці підприємства вже замінили 35 тис.м. мереж в двотрубному режимі і реконструювали майже всі котельні.
Понад 11 млн грн піде на будівництво і ремонт мереж водовідведення і водопостачання, в тому числі на системи зливної каналізації, на які були закладені кошти ще в грудні минулого року. Цей фінансовий ресурс-додатковий.
Частина коштів передбачена для продовження ремонтів доріг, прибудинкових територій, дахів, програми співфінансування тощо.
Водночас депутати затвердили документацію щодо нового скверу (0,5 га) і дали дозвіл на розробку документації ще 6 скверів (2,6 га). А також одностайно підтримали пропозицію щодо виділення 1,7 млн грн на співфінансування об’єкту обласної комунальної власності — аеропорту «Хмельницький».
«Ми два роки поспіль співфінансуємо цей обєкт. Торік ми співфінансували будівництво системи зовнішнього освітлення, виготовлення проєкту кошторисної документації для реконструкції злітної смуги. Також плануємо влітку додати ще 3 мільйони. Бо наше зобовязання в цьому році складають 4,6 млн грн. Мета амбітна і реалістична: до кінця року запустити вантажні перевезення малої авіації і наші логістичні центри, щоб розвивати в нас напрями логістики, які вже функціонують і будуються нові», — підкреслив міський голова.
3,6 млн грн. підуть для покращення матеріально-технічної бази наших військовиків та силовиків, що базуються на території Хмельницького.
Велика частина програм стосувалася бізнесу та підприємництва.І приємний бонус – на сесії було підтримано запровадження премії міського голови для обдарованої молоді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *