Актуально

До енергозбереження — професійно і системно

На черговій сесії міської ради депутати затвердили концепцію системи енергетичного менеджменту Хмельницької міської територіальної громади для раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів, що дозволяє значно оптимізувати обсяги енерговитрат.
Сьогодні ці витрати займають значну частину у видатках міського бюджету і мають стійку тенденцію до зростання. Основна частина енергоресурсів споживається бюджетними установами та комунальними підприємствами тергромади.
Що передбачає цей документ? Насамперед, створення системи управління енергетичною інфраструктурою, скорочення витрат та ефективне використання енергоресурсів. Це — сучасна політика сталого енергетичного розвитку, яка має чіткі цілі та завдання, відповідну організаційну структуру, кадрове та інформаційне забезпечення, процедури планування, впровадження та оцінювання результатів енергоспоживання.
Метою системи енергоменеджменту є формування професійних управлінських механізмів та прийняття рішень у сфері використання енергетики. Для цього необхідно оптимізувати структуру споживання, підвищувати ефективність використання всіх видів ресурсів, поліпшувати якість надання послуг та їх регулювати, налагоджувати енергоефективну експлуатацію будівель.
Обов’язкова умова енергозбереження — скорочення викидів парникових газів, розвиток екологічно орієнтованої економіки, і як результат, — підвищення якості життя. Щоб правильно заощаджувати, необхідно формувати ощадну поведінку споживачів енергетичних послуг та впроваджувати систему стимулювання ощадного використання енергоресурсів на всіх рівнях управління.
У концепції йдеться також про скорочення бюджетних коштів на придбання енергоресурсів, залучення інвестицій у процеси технологічної та енергоефективної модернізації інфраструктури громади.
Впровадження ефективної системи енергоменеджменту є одним із першочергових завдань у реалізації політики сталого енергетичного розвитку Хмельницької територіальної громади, йдеться в прийнятому документі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *