Акцент

Поховання після кремації

На кладовищі “Шаровечка” відновили розпочате торік будівництво колумбарної стіни — сховища урн з прахом померлих людей після кремації. Стіна розрахована на 156 ніш для зберігання урн, а її облаштування обійдеться у 630 тисяч гривень. Утім гроші на будівництво в міському бюджеті не передбачені. Воно ведеться коштом КП “Хмельницька міська ритуальна служба”. Поховання урн з прахом у колумбарії буде платним, проте скільки саме це коштуватиме стане відомо після завершення першої секції стіни, яке планують орієнтовно до Провідної неділі.
“Напередодні зими ми закінчили заливати фундамент, який простояв цілу зиму. Після того, як потепліло, почали мурувати саму коробку, — розповідає директор КП “Міська ритуальна служба” Сергій Бортник.
За його словами, альтернатива традиційному захороненню в обласному центрі назріла давно, оскільки існує проблема з відведенням спеціальних місць для поховання. Крім того, дедалі більшає кількість прихильників кремації. Також урни з прахом для поховання привозять з-за кордону, оскільки це дешевше, аніж доставляти тіло.
“В Україні, крім Києва, крематорії є у містах-мільйонниках, це передбачено нашим законодавством. З часом, думаю, і ми, маю на увазі всі міста, прийдемо до цього, адже під кладовища виділяється багато землі, на якій уже ніколи не можна нічого будувати, а люди вмирають щодня”, — каже Сергій Бортник.
За словами виконроба підрядної організації Геннадія Пасічника, на будмайданчик уже вивезли необхідну кількість облицювальної та звичайної цегли. Згодом будуть зроблені перемички між нішами, накриють споруду дахом і облаштують територію навколо бруківкою. А також врегулюють водовідведення.
Комунальне підприємство планує побудувати ще дві секції колумбарію, але вже наступного року. Тоді ж і розпочнуть зводити сімейні склепи на центральній алеї кладовища.
“Ціну поки що теж сказати не можу, ми чекаємо проєктно-кошторисну документацію, яку вже замовили, і потім будемо від цього відштовхуватися. Це теж буде не за кошти бюджету, а за кошти підприємства”, — прокоментував Сергій Бортник.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *