Мовою здоров'я

Туберкульоз: годинник цокає

Під таким гаслом цьогоріч відзначався Всесвітній день боротьби
з туберкульозом

Усі ми живемо в умовах пандемії, викликаної новим ворогом — COVID-19. Але ж при цьому усі інші небезпечні хвороби не зникли. Зокрема, туберкульоз. Його збудник, грізна паличка Коха, продовжує існувати поряд, постійно нагадуючи про можливість заразитися.
Як повідомили на пресконференції, яка відбулася минулого тижня у Хмельницькому обласному центрі громадського здоров’я, у нашій області у 2020 році туберкульоз вперше було діагностовано у 376 осіб, що на 203 випадки менше, ніж у 2019-му. Однак не варто вважати це покращенням ситуаціі. За словами директора КНП “Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер” Сергія Василенка, така статистика може свідчити про невиявлені випадки, знову ж таки, у зв’язку з пандемією. Люди, які, можливо, мають ранні ознаки хвороби, просто не мали можливості звернутися за спецдопомогою. А медичні працівники первинної ланки не могли вчасно оглянути пацієнтів і виявити туберкульоз на ранніх стадіях. Втім туберкульозна служба нині перебуває у стані реформування. Акцент, передусім, зміщується на первинну ланку, яка повинна виявляти, лікувати та здійснювати супровід хворих на туберкульоз. Уже з цього місяця центри ПМСД зможуть подавати заявки до Національної служби здоров’я України щодо можливості укладати відповідні контракти на надання таких послуг.
Нині обласний протитуберкульозний диспансер, завдяки підтримці міжнародних організацій, повністю забезпечений всіма необхідними препаратами для спеціалізованого лікування. Як наслідок — збільшується відсоток виживання навіть тих хворих, кого спершу вважали безнадійними. Важливо знати: якщо хворий на туберкульоз починає адекватне лікування в умовах стаціонару, то вже за 2-3 тижні можливість зараження від нього інших людей різко знижується.
Всесвітній день боротьби з туберкульозом щоразу закликає бути нас пильними й дбати про своє здоров’я. Адже ніхто не застрахований від цієї недуги.
Якщо організм здоровий, імунна система знищує мікобактерії і хвороба не розвивається. Якщо ж імунітет ослаблений хронічними хворобами, стресами, неповноцінним харчуванням, шкідливими звичками, людина може захворіти на туберкульоз.
Паличка Коха надзвичайно стійка. Їі не знищує навіть дія спиртів і кислот. У молочних продуктах, наприклад, у маслі, вони живуть до 240 днів! У пилу зберігаються до 3 місяців, у висохлому на тротуарі плювку — до 1 місяця. У ґрунті, воді, вологих і темних приміщеннях вони живуть до року. І морозу не бояться: навіть за температури -23°С збудники туберкульозу можуть жити протягом 7 років.
Однак мікобактерії можна вбити кип’ятінням, особливо в лужному розчині. Всесильне сонце вбиває їх лише за 1-2 години, а розсіяні ультрафіолетові промені — за 5-6 годин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *