Мовою здоров'я

Щоб не хворіли нирки

У березні 2006 року почав свою історію Всесвітній день нирки, який відзначається щорічно у другий четвер березня

Усі ми знаємо, що у кожного з нас в організмі є природний фільтр — дві нирки, які постійно невтомно працюють, очищаючи нашу кров від токсинів, виводять з організму зайву рідину, підтримують кислотно-лужний баланс в нашому організмі й виконують ще багато корисних функцій.
Саме у минулому місяці, березні, було кілька приводів вести мову про здоров’я наших нирок. 11 березня відзначався Всесвітній день нирки. А 27-го — День нефролога. День нирки якраз і покликаний нагадувати людям про важливість дбайливого ставлення до власного здоров’я, необхідність регулярно проходити профілактичні обстеження. Адже уся справа в тому, що здебільшого хронічні хвороби нирок розвиваються безсимптомно, і хворому не так уже й легко їх помітити. Тож часто буває, що людина помічає певні ознаки хвороби, коли нирки уже зазнають значних змін.
Тому настільки важливі профілактичні обстеження, наголошує завідувачка відділення нефрології КНП “Хмельницька обласна лікарня”, головний експерт з нефрології департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Наталя КУШНІР. З цього ми, власне, й почали нашу розмову.

— Наталіє Іванівно, у чому ж полягають ці обстеження?
— Звичайний аналіз сечі уже зможе допомогти вчасно виявити захворювання. Знаєте, часом буває, що людина з гіпертонічною хворобою постійно відвідує свого лікаря, але їі так і не скерують здати той самий аналіз сечі. Але також є випадки, коли хворі, здавши аналіз і побачивши, що у сечі є білок, все одно, не дуже поспішають йти до фахівця на консультацію. І ось тут і може втрачатися дорогоцінний час. Особливо уважними до стану свого здоров’я повинні бути хворі з групи ризику розвитку хронічних хвороб нирки.

— А хто ж перебуває у групі ризику?
— Хворі з цукровим діабетом, з високим артеріальним тиском, у кого зайва вага тощо. Також уважними до себе повинні люди старше 50 років, чи ті, у кого родичі страждали на хворобу нирок. Їм обов’язково треба ретельно обстежувати нирки: робити уже згаданий аналіз сечі, аналіз крові на креатинін, ультразвукове дослідження, визначати швидкість клубочкової фільтрації (показник функції нирок).

— А що таке, власне, хронічна хвороба нирок?
— Насамперед зауважу, що це дуже небезпечна й підступна хвороба. При хронічній хворобі нирки, хоч і поступово, але невблаганно перестають очищати кров від токсичних речовин, виводити зайву рідину з організму, не можуть підтримувати гормональний баланс у людському організмі.

— Які ж причини цього захворювання?
— Вважається, що одними з основних причин є — цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, інфекційні хвороби нирок та сечовивідних шляхів, спадкові захворювання нирок. Тому нині класифікуємо діабетичну, гіпертонічну, подагричну нефропатіі. Коли уже діагностовано цю хворобу, наше завдання — якомога далі відкласти початок ниркової замісної терапії (гемодіалізу). Призначається нефропротекторна терапія. Надзвичайно важливо її дотримуватися. Якщо пацієнти виконують усі рекомендації, то можна досягти позитивного результату. І навіть хворі нирки можуть ще кілька років, приміром, виконувати свої функції. Таким чином відтерміновується гемодіаліз і, в подальшому, трансплантація.

— Чи зростає кількість пацієнтів із хронічними захворюваннями нирок?
— Прикро, але зростає. Нині кожен десятий мешканець планети страждає на таку хворобу. Більше того, Україна займає восьме місце у світі за смертністю через цю недугу.

— Чи можливо вберегтися від цієї небезпечної хвороби? Якою може бути профілактика?
— Про профілактичні огляди ми вже говорили. Особливо це стосується хворих, які перебувають у групі ризику. Обов’язково контролюйте свій артеріальний тиск, рівень цукру у крові. Звичайно ж, необхідно вести здоровий спосіб життя, не застуджуватися. Важливо не займатися самолікуванням при будь-яких хворобах. Не варто безконтрольно вживати лікарські препарати, які відпускаються без рецепта, зокрема нестероїдні протизапальні препарати, які у нас люди звикли застосовувати мало не на кожному кроці. Ковтаючи пігулку, аби приглушити біль, ми щоразу завдаємо шкоди ниркам.

— Які поради дасте щодо харчування?
— Звичайно ж, треба вживати у їжу натуральні продукти, без шкідливих домішок та консервантів. Необхідно зменшити споживання солі, адже вона затримує воду в організмі, сприяє підвищенню артеріального тиску. Особливо ретельно до харчування повинні підходити люди, які перебувають у групі ризику.

— Які продукти повинні вживати вони, Наталіє Іванівно? А від яких, можливо, відмовитися?
— Корисними будуть ягоди (журавлина, полуниця, чорниця, малина), часник, яблука, цвітна капуста, цибуля. Можна вживати рис. Цінними є яєчний білок, оливкова олія. Але є продукти, яких пацієнтам з хворобами нирок треба уникати. До прикладу, молочні продукти. Вони містять багато фосфору, який, накопичуючись у крові, сприяє зниженню рівня кальцію, що призводить до вимивання кальцію з кісток. Слід обмежити споживання шоколаду, адже він теж багатий на фосфор. Не варто їсти горіхи, які містять не лише фосфор, а й калій, який погано фільтрується враженими нирками. Він накопичується у крові, і це небезпечно для організму. До речі, варто забрати зі свого меню й інші продукти, багаті калієм. Це — шпинат, банани, сухофрукти, картопля. Не варто вживати м’ясо, бо воно містить надмірну кількість поживних речовин, і хворим ниркам важко виконувати очисну функцію.

— Нині триває пандемія коронавірусу. Чи підвищується ризик отримати ускладнення ниркової хвороби у тих, хто перехворів на COVID-19?
— На жаль, підвищується. Особливо вражає нирки британський штам. Тому усім, хто хворів на COVID-19, необхідно робити аналіз сечі. До цього треба поставитися дуже серйозно. Адже є випадки, коли хворі на коронавірус потрапляли у відділення детоксикації з гострою нирковою недостатністю.
Тож за всіх умов бережіть свої нирки, допомагайте їм виконувати свої важливі функції.

— Дякую, Наталіє Іванівно, за розмову.
Розмовляла
Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *