на часі

Модернізація сміттєпероробки — від задуму до дії

У місті розпочинаються активні роботи по осучасненню переробки сміття. Реалізовується минулоріч підписана угода влади міста та ЄБРР, відповідно до якої за кілька років у Хмельницькому має з’явитися сміттєпереробний комплекс.

Навесні комунальне підприємство “Спецкомунтранс” збирається оголосити одразу чотири тендери: на закупівлю техніки, рекультивацію полігону твердих побутових відходів, організацію та очищення фільтрату й будівництво сміттєпереробного комплексу.
Як зазначає заступник міського голови Микола Ваврищук, перший тендер уже оголошено. Планується закупити бульдозер і компактер для міського полігону твердих побутових відходів.
Другий тендер — на організацію й очищення фільтрату на сміттєзвалищі. Третій — роботи на полігоні твердих побутових відходів, його стабілізація, укріплення та рекультивація. Четвертий тендер повʼязаний із проєктуванням будівництва механіко-біологічного комплексу.
“Цей рік не просто плануватимемо, а реалізовуватимемо задумане. Згідно з угодою з ЄБРР щодо модернізації інфраструктури твердих побутових відходів, підписаної владою міста в жовтні минулого року, маємо три роки на будівництво сміттєпереробного комплексу та впорядкування міського сміттєзвалища. За цей термін маємо втілити й програму “Розумне довкілля. Хмельницький”, яка включає різні аспекти — від виховання екосвідомості до утилізації небезпечних відходів.
На це ЄБРР надало місту кредит на 28,5 мільйона євро, ще п’ять грантових мільйонів євро — від інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу. А співфінансування міста становить три мільйони євро”, — зазначає Микола Ваврищук.
Нині триває процедура закупівлі послуг консультантів, які здійснюватимуть технічний нагляд за масштабним проєктом упродовж його реалізації.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *