Ставка на перспективу

Хмельницький — Туреччина: партнерство та інвестиції

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Туреччина в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере висловили спільну точку зору щодо спів-праці у сфері інвестиційної діяльності.

Про це сторони засвідчили на офіційній зустрічі, яка відбулася 26 січня в Хмельницькій міськраді.
Підтримка місцевого бізнесу, сприяння його виходу на міжнародний ринок та залучення інвестицій — один з головних пріоритетів міської влади. Про це наголосив міський голова Олександр Симчишин під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Туреччина. І це не голослівні слова, адже за 4,5 роки в місті створено понад 15,5 тисячі робочих місць, успішно працюють програми для підтримки бізнесу. А наприкінці минулого року Хмельницький, обігнавши 23 обласні центри і навіть столицю, отримав перше місце і титул міста з найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням в Україні. Все це дає реальний старт дієвому співробітництву, зокрема й з Туреччиною.
До слова, торік Хмельницький мав підписати угоду про партнерство з турецьким містом Айдин, але через пандемію цю подію довелось перенести.
“Дуже сподіваємось, що якомога швидше обмеження будуть зняті і ми зможемо приїхати до Айдину та підписати безпосередньо цю угоду і працювати. Ми вважаємо, що саме такі зв’язки між містами є найкращим зразком співпраці між державами. Сподіваємось, що сьогоднішньою зустріччю розпочнеться хороша взаємовигідна співпраця”, — зазначив Олександр Симчишин.
У свою чергу Ягмур Ахмет Гюльдере подякував за зустріч і наголосив, що лише торік турецький бізнес інвестував в Україну майже три мільярди доларів США. Це свідчить, що Туреччина є стратегічним партнером України, а ділова зустріч у Хмельницькому — ще один крок на цьому шляху.
Після офіційної зустрічі іноземна делегація оглянула потенційні об’єкти для інвестування та відвідала підприємство, яке є лідером в Україні з пошиття весільних суконь і яке може стати унікальною платформою для співпраці з турецькими колегами. Водночас Надзвичайний і Повноважний Посол висловив готовність Туреччини ділитись досвідом будівництва індустріальних парків та зазначив, що потенційними інвесторами можуть бути й турецькі підприємці, які разом зі своїми сім’ями проживають в Хмельницькому.
Крім співпраці в бізнесі, учасники зустрічі обговорили питання налагодження тісних контактів у сфері туризму і культури. Адже на території області є чимало історичних пам’яток, пов’язаних з епохою Османської імперії, які можуть зацікавити турецьких туристів. Відтак Хмельницький може стати центром нового туристичного маршруту, який проляже через Кам’янець-Подільський, Меджибіж, Старокостянтинів, Сатанів.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *