Мовою здоров'я

Планові госпіталізації все ще заборонені

Починаючи з 9 листопада 2020 року, в медичних закладах заборонено планові госпіталізації. Як виняток, дозволено госпіталізувати хворого у разі ургентних станів та якщо відтермінування госпіталізації загрожує здоров’ю та життю пацієнта. Зокрема, це надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим, пацієнтам з онкологічними захворюваннями у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я, надання паліативної меддопомоги у стаціонарних умовах, а також надання планової меддопомоги закладами охорони здоров’я національного рівня, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.
При госпіталізації хворих у таких випадках обов’язково проводиться ПЛР-дослідження. За словами директора КП “Хмельницька міська лікарня” Валерія Гарбузюка, їхній заклад нині заповнено пацієнтами лише на 50 відсотків. Це 338 пацієнтів, включаючи хворих на COVID-19. В основному заповнені ліжка хірургічного, кардіологічного та неврологічного профілів. Тобто це хворі, яких доставили до лікарні у критичному стані — з інсультами та інфарктами, або кому довелося терміново робити хірургічні операції — як-от, гострий апендицит, видаляти жовчний міхур, якщо у людини загострився хронічний калькульозний холецистит і камінці перекрили жовчні протоки. У таких ургентних ситуаціях медична допомога надається завжди, наголосив Валерій Гарбузюк. Тому людям не варто хвилюватися з цього приводу. Слід зазначити, що відповідно до другого етапу медичної реформи — вторинної ланки галузі — хірургічна допомога надається безкоштовно. Пакет стаціонарної допомоги з хірургічним втручанням фінансується Національною службою здоров’я України. Пацієнт за необхідністю чи й за власним бажанням може лише докупити певні лікарські засоби.
Звичайно, в умовах карантину подальше впровадження реформи ускладнюється. Тому на швидкі успіхи поки що розраховувати рано. Спочатку треба приборкати коронавірус.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *