Без категорії

Поборемося з власним страхом

Пандемія коронавірусу, яка триває практично вже майже рік, негативно впливає на наш психоемоційний стан. Людям бракує спілкування, знизилася їхня соціальна активність, усім бракує звичного відпочинку, розваг, позитивних емоцій. Приміром, далеко не всі минулого літа змогли провести свою відпустку, як зазвичай, зі своїми близькими на улюбленому курорті.
Ми стали більш нервовими, зляканими, перебуваємо у стані підвищеної тривожності. Депресія, неврози, постійні головні болі, порушення сну — ось наслідки постійного стресу, страху захворіти коронавірусом, невпевненості у завтрашньому дні, невідомості.
Звичайно, насамперед треба налаштовувати себе на позитивний лад, адже рано чи пізно пандемія закінчиться.
Якщо ж не можете керувати своїми емоціями, варто вживати заспокійливі препарати. Починати з настоянок лікарських трав, як-от собачої кропиви, глоду, валер’яни. Ефективно допомагають також заспокійливі та антистресові ліки на рослинній основі, препарати магнію тощо. Звичайно, найкраще проконсультуватися зі своїм лікарем, адже самолікування може зашкодити здоров’ю.
На нервовому ґрунті “стрибає” артеріальний тиск, особливо в тих, хто схильний до серцево-судинних захворювань. Втім категорично не раджу займатися самолікуванням. Ніякі поради друзів чи родичів випити ту чи іншу пігулку не можуть замінити кваліфікованої консультації лікаря! Тим більше, що причин підвищення тиску багато. Тому для вчасного початку лікування й запобігання серцево-судинним захворюванням (саме високий тиск є попередником інсультів та інфарктів) одразу ж звертайтеся до свого сімейного лікаря. Зволікати не можна. І не забувайте, що життя продовжується і під час пандемії.
Більше того, нині, як ніколи, важливо, щоб ваш імунітет був міцним. Тому, попри всі переживання, подбайте про себе. Перш за все — якісний сон тривалістю не менше восьми годин. Обов’язково намагайтеся лягати спати до 22.00, не пізніше. Зрозумійте, це дуже важливо, адже саме сон зміцнює нашу імунну систему. А ще пам’ятайте, що малорухливий спосіб життя — ваш найперший ворог! Тому більше рухайтеся! Якщо є можливість, не сідайте до маршруток, де дуже легко підхопити вірус. Пройдіть кілометр-два пішки, ваш організм вам подякує. Регулярні щоденні прогулянки на свіжому повітрі — ідеальний варіант. Важливо побороти власну лінь. Але, повірте, більшої мотивації, ніж міцне здоров’я, у вас не може бути. Тому — до роботи, тобто до активного життя. Це додасть вам упевненості, позитивних емоцій, щоб легше переживати негаразди.

Лариса Мігаль,
сімейний лікар
Хмельницького центру ПМСД №2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *