У фокусі

“Оптимізм” уряду та реалізм на місцях

Видатки бюджету Хмельницької міської територіальної громади на одну з найбільших галузей міського господарства — ЖКГ менші, ніж торік, проте обсяг робіт на об’єктах житлово-комунального господарства чималий.

“Бюджет-2021 — це бюджет можливостей для розвитку нашої країни, збалансований та реалістичний до виконання. Тепер новостворені громади можуть приступити до формування власних кошторисів. Адже з 1 січня саме люди в громадах вирішуватимуть, на що витрачати кошти. Вдячний Верховній Раді за важливе державницьке рішення”, — сказав після прийняття держбюджету прем’єр-міністр Денис Шмигаль, ймовірно видаючи бажане за дійсне. Насправді ж держбюджет-2021 — це бюджет для кого завгодно, тільки не для громад.
Зокрема, на утримання апарату Верховної Ради виділили 2,3 млрд грн, що на 240 млн грн більше, ніж торік. На утримання Офісу президента — 1,3 млрд грн, що на 360 млн грн більше порівняно з минулим роком. Видатки парламенту і Держуправління справами загалом зростуть на понад 1,1 млрд грн, — до 5,5 млрд грн. У цю суму включено майже 200 млн збільшення бюджету на медичне забезпечення (лікарня “Феофанія” та інші елітарні заклади). При цьому на 4,8 мільярда зменшили субвенції на місцеву освіту та охорону здоров’я. Хтось вдало пожартував, що держбюджет не на рік, а лише на один квартал, причому “95 квартал”. Втім смішного мало. Тому що у держбюджеті є 240 мільярдів гривень дефіциту. Це ті гроші, які ми з вами будемо віддавати. А от де громадам, на плечі яких держава звалила всю “соціалку”, питання риторичне. Тим більше, що через пандемію та карантин міські бюджети зміліли. Не виняток і бюджет Хмельницького, який, не дочекавшись державного фінансування медичних закладів та освіти, взяв левову частину витрат на себе. Та й бюджет міської територіальної громади на 2021 рік, за словами міського голови Олександра Симчишина, найгірший за останні п’ять років, оскільки бюджет розвитку становитиме 277 мільйонів гривень. У пріоритеті, як завжди, освіта і медицина. А ось видатки бюджету на одну з найбільших галузей міського господарства — ЖКГ у 2021 році менші порівняно з минулим роком. Утім навіть за таких умов місто продовжуватиме будувати та ремонтувати дороги та вкладатиме кошти у благоустрій. Зокрема цього року 70 млн грн спрямують на капітальний ремонт доріг, понад 50 млн грн — на поточний суцільним методом і середній поточний ремонти. Надалі ремонтуватимуть прибудинкові території (майже 30 млн). 5 млн грн виділено на капітальний ремонт ліфтів, понад 6 млн грн — на капремонт будинків, які особливо цього потребують (тріщини, проблеми з фундаментом тощо). Передбачені кошти і на завершення благоустрою зони відпочинку навколо водойми в мікрорайоні Озерна (3 млн грн). Також за кошти з бюджету громади заплановано продовжити реконструкцію парку — пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення “Парк ім. М.Чекмана” (ділянка колеса огляду) — 2 млн грн, розчищення русла річки Південний Буг. А також побудувати майданчики для вигулу тварин і розпочати нове будівництво парку “Молодіжний” на вул. С.Бандери — 3 млн грн. Першою чергою будівництва є східна, вхідна частини парку (площа 1,31 га). На території першої черги будівництва запроєктована вхідна зона. В цілому на благоустрій міста спрямовано 165 601,2 тис грн.
На понад 10,1 млн грн планується побудувати мережі водопостачання і водовідведення, а також 18,2 млн грн виділено на реконструкцію КНС. Ще 28 млн грн передбачено на потреби комунальних теплопостачальних підприємств “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західні тепломережі”.
“Щиро сподіваємося, що нам вдасться залучити додаткові надходження і збільшити суму бюджету розвитку. Наразі передбачаємо доходи в сумі 3 млрд 077 млн грн. Бюджет повністю збалансований. Поставили серйозні завдання стосовно дохідної частини: будемо активно працювати над підвищенням зарплат, легалізацією тіньової зайнятості тощо”, — зазначив після прийняття основного фінансового документа тергромади міський голова Олександр Симчишин.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *