Офіційно

План “Б” чи імітація з COVID-19

12 грудня набрала чинності Постанова Кабміну України №1236 щодо продовження карантину до 28 лютого та запровадження локдауну з 8 до 24 січня включно.

Втім, якщо виходити з того, що локдаун — це жорстка форма карантину, що обмежує вільне пересування територією країни та свободу дій у межах певної зони, то це точно не локдаун. Тоді для чого уряд його запроваджує? Для імітації діяльності влади та імітації боротьби з коронавірусом? Схоже, те й інше. Адже план “А” — карантин вихідного дня, окрім економічних обмежень та економічних втрат, нічого не дав.
Наразі міський голова Олександр Симчишин звернувся до прем’єр-міністра і міністра охорони здоров’я України з пропозиціями не запроваджувати посилені карантинні обмеження з 8 січня 2021 року.
Про недоцільність введення локдауну зазначив на брифінгу і заступник міського голови Роман Примуш.
“Ситуація із захворюваністю контрольована, завантаженість ліжко-місць складає 50-60%, рівень захворюваності знижується. За таких умов запровадження локдауну є недоцільним”, — вважає посадовець.
Наразі Роман Примуш наголосив, що всі медзаклади міста забезпечені необхідним обладнанням. “За останні два тижні відбулась поставка кисневих концентраторів на 1,3 млн грн. Крім цього, інфекційна лікарня отримала кріоциліндри, де вже розведена система киснепостачання, що стовідсотково забезпечує потребу закладу в кисні. Вартість кріоциліндрів — 2,5 млн грн”, — зазначив заступник міського голови.
У департаменті освіти та науки міської ради про перехід на дистанційну форму навчання поки що однозначної відповіді не дають. Кажуть, остаточно визначатимуться в січні.
“Виходитимемо з ситуації станом на початок місяця. Наразі чітко сказати, чи будуть заклади на дистанційному навчанні, я не можу”, — повідомила в.о. директора департаменту освіти і науки Надія Балабуст.
Втім усі заклади загальної середньої освіти міста готові працювати дистанційно.
“Це будуть і відеоуроки, і тестування. Тобто не просто скинули завдання, виконали й перевірили. Наші вчителі вже напрацювали велику базу відеоуроків. Багато відеоматеріалів розміщено на сайті нашого департаменту. У нас також є школа з успішним досвідом — НВК №2. У них є власна вкладка з дистанційним навчанням. Таку форму вони впроваджують спільно з Хмельницьким національним університетом”, — зазначила Надія Балабуст.
А поки що всі школярі на канікулах, які триватимуть до 11 січня.
А ось обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні ухвалила рішення, за яким школярі та студенти Хмельниччини на період локдауну будуть навчатися дистанційно. Якщо такої можливості немає, то необхідно перенести канікули на час карантинних обмежень, — зазначено у протоколі засідання ТЕБ і НС.
Винятком стали спеціальні заклади освіти, керівникам і засновникам яких рекомендовано встановити режим роботи з урахуванням протиепідемічних заходів, затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *