анонс

Батарейки, здавайтеся!

Міський екобус вирушає у села

Із 3 січня 2021-го небезпечні відходи до екологічної автівки зможуть здати мешканці населених пунктів, що входять до Хмельницької територіальної громади. Графік стоянок уже розробили в офісі проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький”. Це буде десять локацій. Паралельно із цим стартує інформаційна робота зі старостами та жителями громади щодо важливості правильної утилізації небезпечних відходів.

У Хмельницькому рух за чисте довкілля набрав поширення шість років тому як волонтерська акція. Екобус уже два роки функціонує під керівництвом ХКП “Спецкомунтранс”, до якого жителі віддають небезпечні відходи. Впродовж місяця екобус здійснює 12 виїздів у різні мікрорайони міста і приймає від населення: батарейки та акумулятори, люмінесцентні лампи, термометри та ртутовмісні матеріали, фарби, клеї, розчинники з тарою, електричне та електронне обладнання, миючі засоби, побутову хімію (з тарою), медикаменти.
Світлана Каритун, представниця офісу проєкту, розповіла, що відтепер в екобуса з’являться додаткові маршрути. Один раз на квартал він виїжджатиме в кожне село, аби забирати токсичне сміття. За один день екобус обслуговуватиме два населених пункти з 12.00 до 17.00 взимку і з 14.00 до 19.00 — в літній час.
Нагадаємо, чим шкідливі для людини і довкілля хоча б використані пальчикові батарейки та ртутні люмінесцентні лампи, які між іншим віднесені до вкрай небезпечних відходів. Вони містять свинець, ртуть, кадмій, нікель, марганець та інші хімічні елементи, які можуть дуже довгий час залишатися активними, мати шкідливий вплив на живі організми, в тому числі на людину, здатні накопичуватися в тканинах, викликаючи ряд захворювань (термін їх розкладання 200 років).
Експерти відзначають, що у побутовому смітті частка відпрацьованих батарейок незначна — менше половини відсотка, проте 50% токсичних речовин, які утворюються у твердих побутових відходах, йдуть саме від батарейок. За даними Всеукраїнської екологічної ліги, одна відпрацьована “пальчикова” батарейка, потрапляючи до загальних відходів, забруднює 400 л води або 20 кв. м ґрунту. У лісовій зоні це територія, на якій ростуть три дерева, десятки рослин, живуть два кроти, один їжачок, кілька тисяч дощових черв’яків.
Одна енергозберігаюча лампа містить від 3 до 5 мг ртуті. Якщо при пошкодженні лампи у повітря потрапить лише 1 мг ртуті, її концентрація становитиме 0,02 мг на кубічний метр повітря, що більше, ніж у 60 разів, перевищує гранично допустиму концентрацію. За підрахунками екологів, щорічно в Україні на полігони твердих побутових відходів потрапляє до 500 кг ртуті, 160 кг кадмію, 260 т марганцевих сполук, 250 т натрієвих хлоридів.
Боятися нових батарейок не варто. А ось використані джерела живлення приховують у собі масу небезпек! Луги, які входять до складу цього пристрою, здатні заповнювати слизові оболонки і шкіру, кадмій завдає істотної шкоди ниркам і легеням. Свинець, який міститься у відпрацьованих батарейках, взагалі “рекордсмен”: від нього гинуть клітини крові, він вражає печінку і нирки, завдає непоправної шкоди нервовій системі і кістковим тканинам. Ртуть “вбиває” органи дихання, а цинк і нікель пошкоджують головний мозок.
Всі ці отруйні елементи накопичуються в людському організмі, отруюють ґрунт, річки й підземні води. Зрештою, вони потрапляють до продуктів харчування, якщо токсичний непотріб викинути на звичайне звалище. Тому екобус — вагомий крок до чистого довкілля і чистої свідомості.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *