Без категорії

Карантинна екскурсія “червоним” Хмельницьким

З початку пандемії усі живемо у двох реальностях: одна в повсякденні, інша — в телевізорі і соцмережах. Одна щодня наповнює будні звичними клопотами: робота, родина, побут, який не запнеш маскою, бо доводиться ходити по магазинах, їздити в громадському транспорті, заробляти, і, звісно, економити. Бо ж і ціни на ліки немилосердно повзуть угору, і осінньо-зимову комуналку держава нам не здешевить, хоч обіцяла “кінець епохи бідності”.

А мізки штурмують щодобові інформаційні атаки про невблаганний наступ коронаінфекції. Для більшості з нас вона досі не видима, але ж переповнені лікарні, розповіді друзів, коментарі у Facebook — реальні! Отож скільки не налаштовуйся на цілющий позитив, здоровий глузд застерігає: вір у краще, але будь готовий до гіршого. Життєва мудрість.
Ранок. Інтернет. Стрічка новин Хмельницького. Місто й досі в “червоній зоні”. Поки що жорсткий карантин, який був навесні, попри “почервоніння”, не запроваджено. Усе працює, але з дотриманням санітарних вимог. Школи — на передчасних канікулах, дитячі садки, позашкільні заклади, магазини, ринки, перукарні — працюють в умовах карантину. Кафе та ресторани відтепер відчинені до 20.00, а не до 22.00, як раніше. Але поступово місто таки занурюється у жорсткі карантинні будні. Обмежено роботу культурних закладів, що діють у місті: кінотеатрів, театру та філармонії, будинків культури, музеїв, а також сфери розваг. Суворо заборонено відвідувати людей у соціальних і реабілітаційних закладах, аби запобігти поширенню коронавірусу.
“У міській інфекційній лікарні, — повідомила начмед Нінель Марцонь, — порожніх ліжок немає. Пацієнти з COVID-19 можуть перебувати від двох тижнів до місяця. У кого COVID-19 не підтверджено, тих переводимо в міську лікарню або амбулаторно під наглядом сімейних лікарів”.
“У міській лікарні розгорнуто 130 ліжок для хворих на COVID-19. Майже всі вони заповнені”, — розповів директор КП “Хмельницька міська лікарня” Валерій Гарбузюк.
Отже, знову вмикаємо призабутий “весняний” режим карантину. Яке ж воно, повсякденне життя у “червоній” зоні — за межами квартири? “Замасковуюсь”, прихоплюю кишеньковий антисептик і вирушаю на екскурсію рідним “червоним” містом.
На плацу біля залізничному вокзалу в суботу, 24 жовтня, сонячно і порожньо. Навіть галасливої юрби ромів, які чіпляються до перехожих, не видно. Перетинаю автоматичні вхідні двері, статечний черговий скринінгує мене безконтактним термометром і пояснює, що всередину пускають лише тих пасажирів, які хочуть здати квитки. Крім мене, вестибуль перетинає ще одна жінка. “Хотіла взяти квиток на Київ. Завжди беру через онлайндодаток, але там немає. Подумала, може, на вокзалі можна придбати? Але й тут не продають”, — каже жінка. Справді, майже всі віконця кас зачинені, крім довідки.
Про зміни в залізничному сполученні і рухові потягів 19 жовтня повідомив на брифінгу перший заступник голови ОДА Роман Примуш: “Сполучення відбувається: пасажири, які їдуть потягом через Хмельницький, можуть висаджуватися в місті, це практика “Укрзалізниці”. А ось люди на території “червоної” зони не мають можливості посадки в залізничний транспорт”.
Тож у потяги далекого напрямку в Хмельницькому до 26 жовтня не можливо було сісти. Поодинокі гурти пасажирів очікували на пероні лише на приміські електрички та потяги місцевого сполучення, які продовжили роботу за графіком. Але вже, як відомо, з 26 жовтня “Укрзалізниця” відновила продаж “далеких” квитків з декількох станцій області, в тому числі й з Хмельницького та Гречан. Ці “дозволені” станції є в переліку Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Зокрема пресслужба “Укрзалізниці” повідомила: “Укрзалізниця” позитивно оцінює рішення комісії з 00.01 26 жовтня відновити рух з більшості закритих станцій. Подорожі у поїздах є більш безпечними для громадян, адже компанія суворо дотримується протиепідемічних заходів. За рішенням Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із 00.01 26 жовтня буде відкрито продаж квитків із залізничних станцій: Івано-Франківськ, Дубно, Здолбунів-Пасажирський, Хмельницький, Тернопіль, Гречани, Славута-1, Волочиськ, Дунаївці, ім. Т.Шевченка, Суми”.
Оскільки автовокзал ме-жує із залізничним, прямую й туди. Автобуси продовжують курсувати, їх рух не призупинено з настанням “червоної” зони. Вони продовжують курсувати й нині: і далекого сполучення, і територією області. Отож, подорожуймо, але краще за необхідності.
І якщо в далеких поїздках немає нагальної необхідності, то без продовольчого ринку, магазинів і аптек не обійтись.
На Центральному продовольчому ринку людно. Чергові на входах на територію нагадують: “Маски, будь ласка!”. Про те, як ці маски потім на майже на всіх — і продавцях, і покупцях — одразу сповзають з носа і теліпаються на підборіддях, говорити зайве: усі ж ходимо на ринок. Дистанція дружно ігнорується, черги юрмляться біля прилавків, як завше. Якщо в кінці весни, пам’ятаємо, працював єдиний вхід і єдиний вихід для всіх, то тепер люд курсує всіма воротами у різних напрямах. Зазначу, біля кожного проходу є ємкості з антисептиками, але люди ними переважно не користуються.
Біля ринку заходжу в аптеку “Копієчка”, яку часто відві-дують хмельничани. Ціни на ліки в “Копієчці” дещо менші, ніж в інших аптеках, тому тут завше людно. Відтепер же чотири аптекарки обслуговують у залі по одній людині, решта очікує біля входу. Запитую, діждавшись своєї черги, чи купують хмельничани препарати, щоб уберегтись від інфекції. Адже в Інтернеті стільки всього пропонується! Пік “сезону” — пульсоксиметр — медичний прилад, який хмельничани розкуповують на “раз-два”. Він призначений для вимірювання рівня сатурації кисню в капілярній крові. Існує чимало патологій, що супроводжуються гіпоксією, тобто нестачею кисню в організмі, як це виражається при захворюванні на COVID-19. Тому сімейні лікарі радять його мати в умовах домашнього лікування. Адже моніторинг сатурації кисню справді необхідний. “Щодо убезпечення від COVID-19, то люди найчастіше купують вітамінні комплекси і препарати цинку, — розповідає аптекарка Анна. — Вони підвищують імунітет і опірність організму до інфекції. Ці препарати прописують сімейні лікарі. Чи користуються люди пропозиціями з Інтернету? Ні, купують лише те, що в рецептах. Починаючи з кінця вересня, тих, хто захворів, побільшало. Запас ліків поповнюється постійно, при потребі замовляємо. Пульсоксиметрів у нас немає, хоча люди цікавляться”.
Найбільш відвідувана аптека на Озерній, що належить до мережі “Синиця”, — комфортна і простора, проте відвідувачів тут мало, бо ще не атакують сезонні вірусні інфекції. “Для профілактики захворювання на COVID-19 люди найчастіше купують комплекси вітамінів В, C і D, а також препарати цинку, — розповідає завідувачка аптеки Юлія Журжик. — Порівняно з літнім періодом у рази побільшало звернень за препаратами для лікування COVID-19. Намагаємося вчасно поповнювати потрібні запаси ліків”.
Пульсоксиметрів у “Синиці” також не було. Але ж Інтернет нам у поміч! І, коли помандруєш сайтами, пропозицій придбати вимірювач кисню чимало. Ціни стартують від 700 гривень.
Що я зрозуміла після походу “в люди”: споживаймо вітаміни: природні, і ті, які радять лікарі, та дотримуймося правил карантинної безпеки. Бо якщо ігноруватимемо це, життя міста зупиниться: а надзвичайного стану ми боїмося не менше, ніж COVID-19.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *