COVID-19

Ми у “помаранчевій” карантинній зоні

Через стрімке зростання захворюваності на коронавірус за рішенням Державної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій із 14 вересня Хмельницький потрапив у “помаранчеву” карантинну зону. Це передостання зона перед найнебезпечнішою — “червоною”. Рівень епідемічної безпеки вираховують за середньою кількістю тестувань протягом останніх семи днів, коефіцієнтами зайнятості ліжок, виявлення випадків хвороби та показником кількості випадків. Перехід регіону з однієї зони в іншу відбувся через погіршення ситуації протягом п’яти днів поспіль.
Міністерство охорони здо-ров’я визначило ряд посилених заходів безпеки у “помаранчевій” зоні. Забороняється планова госпіталізація пацієнтів за винятком надання медичної допомоги вагітним, породіллям, новонародженим, онкохворим та паліативної допомоги. Забороняється діяльність закладів із розміщення людей, крім готелів. Торгово-розважальні центри, заклади побутового обслуговування, спортзали, фітнес-центри, бібліотеки та музеї можуть працювати, якщо для перебування одного відвідувача буде забезпечено не менше десяти квадратних метрів. Масові заходи дозволяють проводити, якщо на 20 кв. м перебуватиме не більше однієї людини. Є й ряд інших обмежень та заборон.
За правилами безпеки в “помаранчевій зоні” громадський транспорт має перевозити не більше половини сидячих пасажирів. Але, за словами міського голови Олександра Симчишина, це б призвело до скупчення людей на зупинках громадського транспорту та ще більшого поширення інфекції. Тому хмельницька комісія ТЕБ і НС 11 вересня прийняла рішення організувати роботу громадського транспорту в режимі спецрейсів із заповненням усіх сидячих місць. При цьому наявність спецквитка в пасажира не вимагатиметься. Проте хмельничан закликають без нагальної потреби не користуватися громадським транспортом.
Щодо освітніх закладів, у місті з 14 вересня їх відвідують групами не більше 20 осіб, це не стосується дитячих садочків та міських шкіл. Вчителі викладатимуть у захисних щитках. Забороняється прийом дітей до закладів відпочинку. За словами міського голови, з початку червня, відколи в місті запрацювали дитсадки, не зафіксовано жодного випадку захворюваності дітей на коронавірус. За понад три місяці було лише три випадки інфікування працівників дитсадків міста. Тому ДНЗ не закриватимуть, як і школи. Якщо виявлять хворого учня, клас піде на дистанційну форму навчання. Станом на 9 вересня зафіксовано лише шість випадків захворюваності серед учнів з-понад 35,5 тисячі. Відповідно п’ять класів пішли на дистанційну форму навчання. Є дев’ять випадків захворюваності серед учителів, усі вони лікуються.
Повернутися в зону з меншим рівнем безпеки Хмельницький зможе лише у випадку покращення показників захворюваності. Для цього влада міста робить усе можливе. Як повідомив Олександр Симчишин, через переповнення інфекційної лікарні до прийому хворих на коронавірус підготували й Хмельницьку міську лікарню. З міського бюджету на переоснащення лікарні виділено 400 тисяч гривень. За ці кошти реконструювали кисневу станцію. При потребі тут зможуть забезпечити киснем одночасно 50 пацієнтів. Також для хворих на коронавірусну інфекцію звільнили 100 ліжок у кількох відділеннях, з’єднаних з реанімацією переходами. Сюди закуплене все необхідне обладнання.
Через коронавірус у Хмельницькому цьогоріч відмовилися й від масштабного святкування Дня міста. Відміняють концерти, не буде великої сцени біля кінотеатру ім. Т.Шевченка. Офіційні заходи відбудуться на стадіоні “Поділля”. Там є де розмістити кілька сотень запрошених на свято гостей. Крім цього, хмельничани зможуть відвідати виставки та ярмарки, які розгорнуться в центрі міста. Буде різноманітна кількість мистецьких локацій. Усі розміщуватимуться так, що люди не скупчуватимуться, а ходитимуть. Онлайн транслюватимуться різні пізнавальні ролики та фільми.
“Нам треба вчитися жити з коронавірусом, бо він нікуди не дінеться. Але в умовах карантину місто має жити і працювати, діти мають ходити до школи та в дитсадки. Закликаю хмельничан: бережімося, будьмо відповідальними, думаймо про тих, хто в групі ризику”, — наголосив Олександр Симчишин.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *