З життя громади

Поки теплий вересень — продовжіть собі літо

До парку імені Михайла Чекмана, найбільшому в нашому місті, у мене особливе ставлення. Може, тому, що колись часто доводилося брати участь у суботниках з прибирання його території. Може ?тому, що майже 20 років ходила вранці через цей зелений гай на роботу. А ще постійно гуляла в ньому зі своєю маленькою донечкою, дякуючи долі, що маємо під боком таку зелену оазу. Тож парк цей люблю. І хоч давно вже не живу поруч, не оминаю нагоди побувати там. І радію позитивним змінам, які помічаю останнім часом чи не на кожному кроці.
Узяти хоча б фонтан. Я й не пам’ятаю, щоб він колись узагалі працював. Зазвичай маленькі дітки просто бігати по дну цього чудернацького величезного кола — хоч так розважалися. Нині ж фонтан не впізнати! Хлюпоче, розсипає бризки, дихає у спеку прохолодою. Усім на радість! Фонтан почав працювати у 2016 році після ремонту, коли у місті з’явився справжній господар — Олександр Симчишин.
І з того часу тут сталося багато позитивних змін. До справи міська влада підійшла відповідально: насамперед розробили й затвердили проєкт реконструкції парку. Його територія є заповідним фондом. Тож будь-які роботи тут необхідно здійснювати згідно з проєктом та обов’язковим погодженням в управлінні екології та благоустрою міста. Реконструкція зайняла не один рік і триває й досі, бо в старої міської влади до парку руки не доходили.
Проєктанти запропонували концепцію двох пішохідних кілець, зовнішнього й внутрішнього. Внутрішнє кільце стане активним периметром, на якому розташовуватимуться атракціони, батути, фонтани, інші розваги. По зовнішньому кільцю проляже пішохідна доріжка, де спокійно гулятимуть мами з дітками. І вже на ці кільця, мов намистинки, нанизуватимуться зони відпочинку.
Одна з них буде біля колеса огляду. У цій зоні, колись дуже активній, нині практично немає людей. Колесо давно не працює. Тож його реконструкція була одним із найважливіших пунктів у плані. Проєкт відновлення колеса пройшов експертизу і вже почав втілюватися в життя. На реконструкцію потрібно чотири мільйони гривень. Це доцільно, адже нове колесо огляду коштує аж 10 мільйонів. Тож уже виготовляються нові кабінки. До речі, вони будуть оснащені ілюмінацією. До кінця 2021 року, за планами, найбільший атракціон міста повинен запрацювати. Уявляю, скільки хмельничан із нетерпінням чекають на його відкриття, аби подивитися на місто з висоти пташиного польоту…
Поблизу входу в парк з боку Гречан планують спорудити дитячий майданчик, поставити торгові точки, де продаватимуть безалкогольні напої, морозиво, солодощі… Подібні зони з’являться по всьому парку.
А в центральній частині нині триває будівництво нових і реконструкція старих дитячих майданчиків.
“Це, без перебільшення, найкращі ігрові майданчики у нашому місті, — розповідає начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Василь Новачок. — Таких у нас ще не було. Частину з них ми зробили ще торік. Встановили інклюзивне обладнання для дітей з особливими потребами (все — за міжнародними стандартами). Є спеціальні атракціони, на які дітки можуть заїжджати на інвалідних візках.
Цьогоріч уже встановили канатні комплекси. У роботі три батути. Атракціони на цих майданчиках працюватимуть безкоштовно. Скрізь, де потрібно, встановлене гумове протиударне покриття. Роботи плануємо завершити вже до кінця цього року. А наступного встановлюватимемо й інші атракціони, облаштуємо зону з пісковим покриттям. До речі, огорожу навколо встановлених атракціонів ми вже зняли (хоча офіційного відкриття ще не було), і діти залюбки освоюють нові місця розваг”.
Справді, дітей на нових гойдалках, канатних доріжках, атракціонах дуже багато. Радіють і їхні батьки, адже в останні теплі дні літа та початку осені мають змогу максимально насолодитися відпочинком в парку, де є чимало різноманітних розваг.
Люба Ксаврук, мати семилітнього Євгенка, розповідає, що нині дітям є де розгулятися. Відпочинок став безпечнішим, бо покриття майданчиків протиударне, атракціони нові. Тому тепер батьки можуть трохи розслабитися. “Ми вже не такі напружені, як раніше, коли постійно боялися, що дитина у будь-який момент може поранитися до якоїсь іржавої деталі на гойдалці чи до чогось іншого, — ділиться пані Люба. — Особливо нам подобається атракціон “Хвиляста дорога”. Діти тут можуть розвивати спортивні навички та гнучкість. У захваті діти й від канатного комплексу “Трикутний лабіринт”, піратського порту”.
Безпечно нині стало гратися дітям і на металевих скульптурах Миколи Мазура. Їх відреставрували ще торік. Відновлено “Космодром”, ігровий комплекс “Автомістечко”. Унікальні фігури знову стали привабливими і яскравими.
Парк однозначно став іншим — комфортним і затишним. Окрім розваг, є можливість поласувати морозивом, випити кави, з’їсти якогось смаколика. У парку після конкурсу встановлено десяток МАФів оновленого архетипу. Усі — одного зразка, нові, стилізовані, гарні. Плата за оренду, зазначає Василь Новачок, значно зросла, відповідно зросли й доходи міського бюджету. З кавою чи морозивом приємно посидіти на лавочці чи пройтися новими доріжками, вистеленими бруківкою. З нового містка можна помилуватися лебедями й качками на водному плесі. До послуг любителів велосипедної їзди — нові велодоріжки.
“За останні чотири роки в парку прокладено 800 метрів велодоріжки, 2000 метрів — пішохідної. Встановлені 22 нові сучасні LED-ліхтарі від вулиці Городньої до колеса огляду. Тому хмельничанам тепер і ввечері можно комфортно й безпечно гуляти освітленими алеями”, — розповідає начальник управління ЖКГ.
З парку брукована пішохідна доріжка веде прямісінько до сучасної набережної. Тут можна відпочити, присівши на кованих лавках, прикрашених самчиківським розписом. Вони встановлені за спільні кошти міського бюджету та Центру Стратегічних Ініціатив.
Поки ще теплий вересень, продовжіть собі літо. Відпочиньте прямісінько в центрі Хмельницького, зеленій оазі — парку імені Михайла Чекмана. Все, зроблене міською владою, зроблене для нас. Скористаймося цим максимально.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *