на часі

За крок до осені: чи все зроблено?

Швидко минула весна і ще швидше, здається, літо. Чи вдалося міській владі, попри карантин, реалізувати все, що планувалося? Скільки капітально відремонтованих доріг, прибудинкових територій? Чи полагоджено дитячі й спортивні майданчики? Як готуємося до осінньо-зимового періоду?
На ці питання ми попросили відповісти начальника управління житлово-комунального господарства міської ради Василя Новачка.

— Василю Пилиповичу, підсумовуючи зроблене, як оціните результати?
— Знаєте, що засмучує? Те, що, починаючи з 2016 року, з міських бюджетів забираються кошти до державного бюджету. Тому маємо серйозні фінансові обмеження, особливо це стосується проведення капітальних ремонтів. Порівняно з 2018 роком маємо бюджет утричі менший.
Попри все (навіть попри карантин), ремонтні роботи не припиняються. Активно лагодимо дороги, тротуари, прибудинкові території.

— Так, хмельничани це бачать, адже в дуже багатьох місцях облаштовують тротуари, ремонтують дорожнє покриття. Що з запланованого вдалося зробити?
— Думаю, основні роботи щодо капітальних ремонтів та реконструкцій ми завершимо до 15 вересня. Залишаться лише поточні ремонти, які теж плануємо закінчити до кінця вересня.
Один з основних об’єктів, який робимо нині, — це вулиця Козацька у Дубовому на ділянці від вулиці Купріна до вулиці Сіцінського. На цьому відрізку повністю замінено асфальтобетонне покриття, капітально відремонтовано тротуари і буде облаштовано двосторонню велосипедну доріжку.

— Ремонт доріг здійснюється ще й суцільним методом.
— Так, ми його практикуємо з 2017 року. І дороги, відремонтовані цим методом, непогано експлуатуються. У чому його суть? Фрезами знімається верхній шар зношеного дорожнього покриття, поверхня вирівнюється і покривається шаром асфальтобетону. Такий ремонт значно дешевший, ніж капітальний. І якісніший, ніж латковий. Саме суцільним методом ми цьогоріч відремонтували перехрестя вулиць Прибузької та Свободи. Наразі ремонтуємо ділянки на вулицях Чорновола і Трудовій.

— Окрім доріг, велику увагу приділяєте стану прибудинкових територій. У нашому місті оновлено вже чимало дворів. Скільки плануєте відремонтувати дворів цьогоріч?
— На жаль, цього року зменшилася кількість прибудинкових територій, які зможемо відремонтувати. Це буде 20 об’єктів. Частково, які перейшли з минулого року, і які ми завершуємо. І частково ті, які будуть перехідними на 2021 рік.
Ми не просто замінюємо асфальтобетонне покриття у дворі у межах бортових каменів, які виставлені ще за радянських часів. Можлива зміна конфігурації двору, ми обов’язково облаштовуємо пішохідні доріжки.
Уже завершили роботи на прибудинкових територіях на вулицях Курчатова, 1д, Завадського, 64/2, Курчатова, 92/1, на 4-їй Новій, 1, 3, 5, 7. Нині робимо ремонт великого спільного двору на вулиці Сковороди, 9, 9/1, 11/2.

— Не менш активно у нашому місті відновлюються і споруджуються дитячі майданчики.
— Маємо два прекрасні дитячі майданчики — у парках ім. Т.Шевченка та ім. М.Чекмана. Це об’єкти, якими справді можемо пишатися. На обох майданчиках якісне обладнання. У парку ім. Т.Шевченка ми зберегли й реставрували фігури народного художника України Миколи Мазура й поставили нові атракціони. Обладнання для майданчика у парку ім. М.Чекмана частково закупили ще торік. Роботи там уже завершуються. Важливо зазначити: на обох майданчиках встановлене інклюзивне обладнання (вперше у нашому місті), де на атракціонах зможуть відпочивати діти з особливими потребами.
Ремонтуємо і встановлюємо дитячі і спортивні майданчики також на прибудинкових територіях. Цього року нове обладнання буде встановлено на 30 для 30 дитячих майданчиках та 5 тренінгових комплексів — для спортивних.
У попередні роки ми встановлювали щороку 50 майданчиків. Цьогоріч, у зв’язку з обмеженням фінансування, — лише 35.

— Насамкінець, Василю Пилиповичу, про підготовку житлових будинків до осінньо-зимового періоду. Чи можемо ми бути спокійними, що не протече дах, вітер не видуватиме тепло з під’їздів цієї зими?
— Це питання ми постійно тримаємо на контролі. Однак мешканці будинків повинні розуміти, що управляючі муніципальні компанії власних грошей не мають. А мають лише ті кошти, які мешканці будинків їм сплачують. І саме за ці кошти й виконуються ці чи інші ремонти.
До речі, останнім часом усе активніше мешканці будинків користуються програмою співфінансування. Програма діє. І за останні три роки на її засадах у 100 будинках замінено вікна, покрівлю, капітально відремонтовано систему водопостачання та водовідведення.
Нагадаю, що за умовами програми співфінансування для ремонту будинку, вік якого від 10 до 25 років, частка мешканців складає 60 відсотків (міста — 40). Якщо будинку 25-50 років, частка мешканців становить 40 відсотків, а якщо більше 50 років, то мешканці мають внести лише 20 відсотків (80 відсотків — за міською владою). Програма досить ефективно працює, тому долучайтеся!
— Дякую за розмову.
Розмовляла
Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *