За покликом серця

Творіння “Музи безсоння”

Частенько навідує Муза безсоння відомого хмельницького художника Ігоря Севця. Так і назвав свою персональну виставку картин, яку презентував в обласному художньому музеї 7 серпня з нагоди 65-річного ювілею.
Тут зібрано краще з кращого, написане автором у різні роки життя. Ігор Севець — реаліст, живописець, якого надихає природа різних куточків світу, а найбільше — краса рідної землі.
Його пейзажі дивовижно правдиві. З полотен вчувається музика руху води, шелесту листя чи снігових завіїв. Роботи надзвичайно світлі, сонячні. Художник дуже любить малювати найяскравіше небесне світило. Очі хочеться заплющити, коли бачиш намальоване ним яскраве проміння, яке пробивається крізь дрібнолист лісу.
Кожна картина намальована по-особливому. Крупний мазок — згусток сірої фарби –— в основі його картини “На схилах Камʼянець-Подільської фортеці”. Чоловіче відчуття камінної міці додає величності намальованій історичній памʼятці. Натомість дрібненькі тендітні сліди фарб складають неймовірно витончене сонячне “Проникнення” крізь гущу лісу.
Разом із незайманою красою дикої природи постають його романтичні міські пейзажі, як “Вечірній Хмельницький”.
Фарби новіших картин — яскравіші, барвистіші. Останні роки автор взявся й за філософські сюжети, як на його картині “Загадки антропогенезу”.
Реалістична художня манера в автора картин від батька — відомого мариніста Віктора Севеця. Батька й сина називають дуже талантами, навіть геніальними. Вони відомі світу.
Народившись у Хмельницькому, Ігор Севець зростав художником під настановами батька — відомого художника Віктора Севця. Згодом закінчив Український політехнічний інститут ім. І.Федорова, нині Українська академія Друкарства. Став професійним графіком, живописцем, монументалістом. Працював у художньому фонді України. Нині є членом Національної спілки художників України.
Ігор Севець був учасником численних міжнародних колективних виставок, персональні експонував у Росії, Польщі, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Австрії, Сербії та Греції.
Його роботи представлені на постійнодіючих виставках у музеях світу, зберігаються у приватних колекціях мешканців різних континентів, українських президентів та міжнародних послів.
У Хмельницькому Ігор Севець був відзначений у номінації “Митець” на обласному конкурсі “Людина року” в 2003 році. Тож, хмельничани мають унікальну нагоду побачити незрівнняну красу справжнього мистецтва, оціненого кращими з кращих.
На відкриття виставки до художника завітали місцеві митці, колеги, друзі та родичі. Дарували теплі слова та грамоти. А найтрепетнішими були вітання від його онуки, портрет якої “Нелегкий цей творчий хліб” намалював ще в 2001 році. Картина теж представлена на експозиції.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *