Майстерня

Мальовані послання з минулого

Усе взаємопо-вʼязане… І коли кожна частинка Всесвіту відчує цей зв’язок, світ стане гармонійним. Маємо розгадати знаки природи, символи предків, які розкажуть нам про минуле й допоможуть зрозуміти нашу сутність, відчути єдність людини та світу. Нині мало тих, хто дбає про збереження спадщини минувшини. Одними з небагатьох є представники міської організації “Хранителі спадщини”, куди входить молода, талановита мисткиня Ірина Стасюк.
Жінка присвятила свою художню та поетичну творчість вічним темам. Вона є ученицею художньої студії “Відродження” при міському центрі творчого розвитку “В майбутнє через культуру”. Краще з творчого доробку вона презентувала 23 липня в музеї історії міста Хмельницького.
В експозицію “Гармонія Всесвіту” увійшли кілька десятків картин та віршів. Щодо полотен, художниця творить переважно в стилі символізму. Тематика творів — від “Зародження людства” та древньої Греції до української народної творчості. Наприклад, у своїх творах Ірина Стасюк використовує символ зорю-надію, ескалібур — легендарний меч короля Артура, якому приписують містичні та магічні властивості, ворона, якого асоціюють зі смертю та війною тощо. Мисткиня легко вводить у сюжети авторські символи з творів класиків. Найкраще це видно на “Портреті Е.По”.
Велика частина експозиції — твори на українську тематику. Тут і портрет Тараса Шевченка, який авторка представляла на творчих вечорах “Хранителів спадщини”, й “Ікона Пресвятої Богородиці”, написана в особливому стилі іконопису.
Талант художниці множиться даром римування. Поруч з полотнами експонуються вірші Ірини Стасюк. Особливо зачіпають поетичні пейзажі. Як-от рядки: “Весна і сонце. Небо грає, блакиті іскрами горять. В безодні тонучій втопає. Дерев верхівʼя…”.
Ірина Стасюк шукає гармонії з Всесвітом, розвиваючи таланти. Вона, за словами свого вчителя, відомого художника, керівника студії “Відродження” Радимира Міляра, перевершила його. На відкритті експозиції про свою ученицю Радимир Міляр сказав саме так і додав, що це неймовірно працелюбна, творча, багатогранна особистість.
Народилася Ірина Стасюк у Хмельницькому. Малювати любила з дитинства, завжди мріяла стати художником. Відколи потрапила в студію “Відродження”, її творчість була представлена на численних колективних виставках в різних містах України, а вірші Ірини Стасюк друкувалися в альманахах.
“На створення полотен мене надихають музика, література, давня філологія, філософія… Основними темами моїх робіт є есхатологія — система поглядів і вірувань про кінець світу, життя й творчість видатних людей, поетичні сюжети вікторіанської епохи. Для мене гармонія починається з перших дитячих спогадів про зорі, що миготіли через вікно-портал моєї кімнати, їх світло причаровувало мене, відкриваючи таємні світи невідомого, що являються лише у снах. Мій девіз: “Крізь терни — до зірок!” — розповідає про себе авторка.
Кожен відвідувач експозиції Ірини Стасюк має можливість не просто насолодитися красою написання полотен, а й замислитися над вічними темами. Роботи потрібно аналізувати, зібравши усі свої знання з різних дисциплін. І це лише перша персональна виставка талановитої хмельничанки. Попереду — нові досягнення, принаймні, так пророкують їй учителі.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *