Важливо

Маленький прилад великого значення

Днями міська лікарня отримала півсотні нових пульсоксиметрів. Прилади для оперативного визначення насиченості крові киснем закуплені за кошти міського бюджету, виділені ще в березні. Вартість одного пульсоксиметра китайського виробника — майже 16 тисяч гривень.
Як зазначив начальник міського управління охорони здоров’я Борис Ткач, такі прилади необхідні майже всім, хто потрапляє до медичного закладу. Завдяки мобільності пульсоксиметри можна використовувати за будь-яких умов: продіагностувати пацієнта просто біля ліжка й одразу його сусіда по палаті. Прилади використовуються в різних лікарняних відділеннях.
“За допомогою пульсоксиметрів можемо спостерігати, як б’ється серце пацієнта в певний момент, скільки кисню в крові тощо. За отриманими показниками роблять висновки, у яке відділення лікарні відправляти пацієнта чи які додаткові діагностичні методи застосувати”, — пояснює директор міської лікарні Валерій Гарбузюк.
Закупівля нових пульсоксиметрів для медичного закладу міста була необхідною, адже таких приладів у лікарні катастрофічно не вистачало. Крім того, отримані — якісніші, новішого зразка. Нині необхідно поповнити запаси пульсоксиметрів й іншим медичним закладам міста.
“Вони конче необхідні реанімаційному відділенню, нещодавно створеному інтенсивному інсультному блоку міської лікарні. А також інтенсивному блоку, де лікуються пацієнти з інфарктом міокарда. Словом, пульсоксиметри потрібні скрізь. Тому, враховуючи потреби, зробимо перерозподіл на інфекційну лікарню, дитячу лікарню та перинатальний центр”, — каже Борис Ткач.
Довідка: застосовують пульсоксиметри в анастезіології, реанімації, для оцінки функцій дихальної системи, при хронічній обструктивній хворобі легенів, саркодіозі, туберкульозі…
Принцип роботи пульсоксиметра полягає в аналізі фізичних властивостей крові пропускати певну кількість світла залежно від насичення гемоглобіну еритроцитів киснем, на основі яких пристрій видає ймовірні дані. Пристрій має периферійний датчик, у якому знаходиться джерело світла. Світло, що частково проходить через капіляри тканин до фотодетектора, частково поглинається тканинами та кров’ю. Рівень поглинання залежить від насиченості гемоглобіну киснем. Фотодетектор реєструє зміну кольору крові в залежності від цього показника.
Нині пульсоксиметр для лікарень — прилад першої необхідності, від показників якого часом залежить життя людини.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *