Офіційно

Своє зобов’язання місто виконало — слово за державою

Хмельницька міськрада візьме участь у конкурсі, щоб вдруге отримати державну субвенцію на продовження будівництва найпотужнішого об’єкта в місті й області за роки незалежності України — Палацу спорту. Щоб виконати умови конкурсу, міський голова Олександр Симчишин скликав позачергову сесію міськради.

Будівництво сучасного багатофункціонального Палацу спорту на вулиці Прибузькій, 5/1а розпочалося в січні минулого року. Старту цього масштабного об’єкта передував конкурс, який передбачав виділення коштів на будівництво з державного бюджету на умовах співфінансування. Тоді депутати міськради прийняли кілька ухвал і рішення про виділення з міського бюджету перших 8 мільйонів гривень, а відтак місто на почин отримало 54 мільйони гривень у рамках державної програми. Темпи будівництва вражали, а нині стан готовності об’єкта складає майже 50 відсотків. Такого успіху не має ні Львів, ні Рівне, які також отримали державну субвенцію на будівництво Палаців спорту.
З початку будівництва підрядна організація освоїла 112 мільйонів гривень, з них 80 мільйонів — з державного бюджету і 32 мільйони — з міського. Цього ж року будівельні роботи виконуються виключно за кошти міського бюджету, але завершити його власним ресурсом місту не під силу. Тому міськрада вдруге візьме участь у конкурсі, щоб отримати державну субвенцію. Умови ті ж самі: співфінансування. Власне це питання депутати розглянули на позачерговій сесії Хмельницької міськради 16 липня цього року.
“До 20 липня ми були зобов’язані забезпечити співфінансування з міського бюджету в розмірі мінімум 10 відсотків до залишкової кошторисної вартості станом на 1 січня 2020 року. Ця сума була 180 мільйонів гривень, тому ми маємо забезпечити фінансування в цьому році мінімум 18 мільйонів. 15 мільйонів гривень були виділені в грудні і в квітні, тому ми зараз довиділили 3,2 мільйона гривень. Документи всі готові, завтра подаємо. Впевнені, якщо буде фінансування, ми отримаємо перемогу”, — прокоментував рішення сесії міський голова Олександр Симчишин.
За останньою інформацією, адміністративно-спортивно-господарська будівля Палацу спорту вже з вентиляцією, монтується електрика, усі об’ємні будівельні роботи завершені. Спортивна арена має дах, завершується будівництво трибун з балконом та підтрибунних приміщень, аварійних виходів, роздягалень. Збудована також трансформаторна підстанція, є аварійні виходи на кожному поверсі.
Нагадаємо, арена Палацу споту розрахована на 3000 сидячих місць. Уся споруда — чотириповерхова і складається зі спортивного та фізкультурно-оздоровчого корпусів. Перший призначений для тренування спортсменів вищої кваліфікації та проведення змагань, а другий — для загальнофізичної підготовки та активного відпочинку різних вікових груп. Уся вартість об’єкта приблизно 300 мільйонів гривень. Це найбільше будівництво в місті за часів незалежності України.
Також на позачерговій сесії депутати виділили кошти на завершення будівництва першої черги НВК №10 (до кінця року), продовження будівництва корпусу НВО №1 (фасад, харчоблок, їдальня), добудову корпусу ЗОШ №8 (дах).
Ще понад мільйон гривень довиділили на придбання житла для учасників російсько-української війни (загалом 2,1 млн грн), а також на придбання чотирьох квартир для дітей-сиріт (минулими роками четверо дітей-сиріт отримали належне житло).
Додатково виділити кошти на всі об’єкти змогли завдяки перевиконанню спецфонду міського бюджету, а саме з залучення коштів від пайової участі забудовників.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *