Актуально

Робота дитячої лікарні під час карантину

Нове обладнання та відремонтовані палати — у Хмельницькій дитячій лікарні ретельно підготувалися приймати маленьких пацієнтів під час карантину. За кошти міського бюджету для медзакладу придбали сучасний рентгенапарат, який дозволяє бачити зображення безпосередньо під час операції і має мінімальне променеве навантаження. А на День медичного працівника клініка отримала ще й сучасний відеобронхоскоп. На черзі — відкриття відремонтованого кабінету діагностики зору для маленьких пацієнтів. Після понад тримісячної перерви, відновив свою роботу і реабілітаційний центр “Турбота”. Як надаватимуть фахову допомогу хворим дітям — медики розповіли спеціально для газети “Проскурів”.

— Пандемія коронавірусу — хвороба, з якою зіштовхнулися медики усього світу. Які виклики постали перед хмельницькими лікарями в умовах карантину?
Лідія Перебейнос, заступник головного лікаря з медичної роботи Хмельницької міської дитячої лікарні:
— Це справжній виклик для всіх нас, тому що, працюючи в непростих умовах карантину, наші медики показали приклад згуртованості, працездатності відповідно до нових умов роботи. Якщо після запровадження карантину ми працювали лише з невідкладними хворими, то після його послаблення, тобто зараз, ми готові до планового лікування. Тобто будь-яка дитина, яка потребує хірургічного або ортопедичного втручання, може лікуватися в клініці. Але є й особливості: щоб коронавірусна інфекція не потрапила до нашого закладу, дуже скрупульозно обстежуємо і батьків, і дітей: безкоштовно проводимо лабораторні дослідження крові, а також методом ПЛР-діагностики. У нас не було пацієнтів з COVID-19, але є важкохворі з пневмоніями та іншими захворюваннями.

— Чи вистачає в лікарні засобів захисту, дезінфікуючих засобів, спеціального обладнання?
— Лікарню з першого дня пандемії підтримувала міська влада і засобами індивідуального захисту, і захисним одягом, і дезінфікуючими розчинами, якими медики забезпечені повністю. Так само була допомога і від небайдужих людей, які передавали лікарні маски, захисні щитки, спеціальні халати. Відтак наш персонал повністю захищений.
До речі, за період карантину в нас з’явилися нові апарати штучної вентиляції легенів. За кошти міського бюджету придбали для лікарні й дороговартісний (два мільйони гривень) електронно-оптичний перетворювач — це сучасний рентген-апарат, який дозволяє бачити зображення безпосередньо під час операції. Це допомагає дитячим травматологам проводити операції більш точно й ефективно. Також ним можуть користуватися і дитячі урологи.

— Чи змінився алгоритм прийому пацієнтів?
— Робота в умовах карантину вимагає змін в алгоритмі прийому на стаціонарне лікування. Відтак ми створили нові ізольовані бокси, обладнані новими і комфортними меблями. Коли дитина поступає в приймальне відділення, їй обов’язково проводять діагностику на коронавірусну інфекцію. До отримання результатів діагностики вона перебуває в окремому боксі, щоб убезпечити персонал та інших пацієнтів лікарні. Якщо дитина має негативний результат на COVID-19, ми переводимо її у відповідне відділення стаціонару, де продовжуємо її лікування, якщо результат на коронавірус позитивний, спрямовуємо пацієнта в інфекційну лікарню.

— Під час карантину на лікування приймали пацієнтів тільки з гострим болем або невідкладним важким станом. Як зараз приймають пацієнтів, наприклад, із зубним болем? Чи проводять лікування зубів під загальним знеболенням?
Людмила Харченко, завідувачка стоматологічним відділенням Хмельницької міської дитячої лікарні:
— Першу пацієнтку під загальним знеболенням пролікували ще у 2018 році. Тоді до нас звернулися батьки Вероніки Чехонадської, маленької дівчинки з особливими потребами. Сьогодні проліковано понад 200 дітей з інвалідністю, які не можуть витримати лікування без наркозу. За цей час багато що змінилося. За сприяння Хмельницької міської влади зроблено ремонт у кабінетах, функціонує стоматологічне відділення. Саме сюди на лікування зубів під загальним знеболюванням приїжджають діти з особливими потребами з усієї області, були навіть пацієнти з Польщі. Для тих батьків, які хочуть, щоб дитина не відчувала болю, лікар дає рекомендації: потрібно зробити аналіз крові, кардіограму, мати довідку від педіатра. Дитина має бути здоровою і не мати симптомів ГРВІ. Безпосередньо перед лікуванням стоматологи радять витримати голодну паузу, не вживати їжу і не пити води чи іншої рідини. Лікування під наркозом медики рекомендують, у першу чергу, дітям з особливими потребами, дітям, які перенесли операцію на серці, хворим на цукровий діабет або ДЦП, з аутизмом та іншими хворобами нервової системи. Маленьких пацієнтів приймають на лікування у стоматологічному відділенні щодня. Кожен має свій час. Щогодини проводять кварцування кабінету та вологе прибирання приміщення, яке обробляють дезінфікуючим розчином. При вході в поліклініку медперсонал вимірює температуру кожного пацієнта. По завершенню лікування батьки отримують протокол проведення санації ротової порожнини. Щоб зубки в дитини були здоровими, радимо регулярно чистити їх двічі на добу фторвмісною зубною пастою, їсти продукти, збагачені кальцієм та фосфором, обмежувати вживання рафінованих вуглеводів, концентрованих соків та солодких газованих напоїв.

— Під час карантину в міській дитячій лікарні відремонтували і готують до відкриття діагностичний кабінет з охорони зору. Як готується приймати дітей з вадами зору очне відділення, що порадите батькам, щоб зберегти зір дитини?
Лідія Перебейнос, заступник головного лікаря з медичної роботи Хмельницької міської дитячої лікарні:
— Ми працюємо в умовах карантину на повну потужність. Приймаємо пацієнтів з гострими захворюваннями, які мають вади зору. Під час першої хвилі карантину зробити ремонт у кабінетах, оновили кабінет прийому, готуємо діагностичний кабінет до відкриття.
Впевнена в тому, що наші послуги стануть кращими, більш якісними і більш комфортними для пацієнтів та медперсоналу.
Нині чимало дітей з пониженим зором. Дуже прикро, але навчання онлайн — це додаткове навантаження на зір: телеуроки, надмірне перебування за планшетом, телефоном і комп’ютером. Так само були обмежені в можливості відпочивати на свіжому повітрі, активно рухатися. Раджу всім дітям прогулянки на свіжому повітрі з позитивним настроєм, вживати багато зелені, овочів, фруктів та вітамінів.

— Реабілітаційний центр “Турбота”, який працює на базі поліклініки міської дитячої лікарні, через епідемію коронавірусу був зачинений. Яка ситуація нині, чи готовий він приймати пацієнтів?
Валентина Базелюк, завідувачка центру “Турбота” Хмельницької міської дитячої лікарні:
— Вже 19 років працює реабілітаційний центр “Турбота”, проліковано чимало пацієнтів з ураженою нервовою системою, психікою та порушенням опорно-рухового апарату. Кожну дитину ми пропускаємо через своє серце. На жаль, через карантин були вимушені на деякий час припинити надавати послуги з реабілітації дітям. Але наразі ми відкрилися і запрошуємо маленьких пацієнтів. У нас безкоштовна реабілітація: задля покращення стану хворих дітей працюють масажист, логопед, психолог, лікар-ортопед, лікар лікувальної фізкультури. Ми відкриті і раді кожному з них.

Олена Царенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *