Пріоритет

С-дуга до роботи готова

Для Хмельницької дитячої лікарні придбали сучасне рентгенобладнання, аналогам якого в місті немає.

На жаль, діти, як і дорослі, страждають на захворювання хребта, суглобів, периферичної нервової системи. Нерідко хворі потребують надскладних операційних втручань. Без рентгеннавігації просто не можливо здійснити певні види лікувальних блокад, провести діагностичні пункції, які допомагають диференціювати ряд запальних захворювань і навіть пухлин хребта. Рішенням проблеми є С-дуга — хірургічний пересувний рентгенапарат нового покоління, який є більш безпечним для дітей та дозволяє слідкувати за станом пацієнтів у режимі реального часу. Відтепер такий є в Хмельницькій дитячій міській лікарні.
“Ми дуже раді, що отримали таке сучасне обладнання, адже раніше нам доводилося робити рентген старим дідівським методом на плівку та чекати по 20-40 хвилин на результат. Під час операцій це значно збільшувало тривалість хірургічних втручань. Завдяки новому апарату тепер можна значно скоротити тривалість операції та підвищити якість її виконання, — каже завідувач ортопедо-травматологічного відділення Сергій Гузенко. — Окрім цього, промінь відносно невеликої потужності, дозволяє робити знімки безпосередньо під час операції і стежити на моніторі за її ходом, а відтак лікар, виходячи з операційної, на 100 відсотків упевнений в якості виконаної роботи. Досі, на жаль, такої впевненості не було”.
Нове рентгенобладнання коштує майже два мільйони гривень. Його придбали за кошти міського бюджету. Окрім лікарів-травматологів, ним зможуть користуватися й дитячі урологи.
За словами начальника управління охорони здоров’я міської ради Бориса Ткача, подібне обладнання є лише в дорослій міській лікарні. Однак там апарат значно старішої модифікації і його отримали як гуманітарну допомогу.
С-дуга (так називається пересувний рентгенапарат через С-подібний важіль, який використовується для з’єднання джерела рентгенівського випромінювання і детектора) дозволить освоїти нові техніки хірургічних втручань, а відтак вивести їх на новий рівень та розширити перелік можливих операцій.
“Хорошу медичну послугу можуть надавати лише на якісному обладнанні. Тому щороку оновлюємо матеріально-технічну базу наших медзакладів. Вже цього року купили обладнання на 16 млн 114 тис. грн, загалом це 30 різних позицій медобладнання. Із запланованого залишилося ще придбати відеобронхоскоп і комплект для трансуретрального резектоскопа на майже 1 млн грн”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Також за програмою COVID-19 місто очікує апарати ШВЛ, пульсоксиметри, інфузійні насоси. Кошти виділені, проведена передоплата. Обладнання закуповує міська лікарня, а потім його розподілять між закладами.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *